Најновије

Путин: Неко у Кијеву издаје злочиначке наредбе

МОСКВА - Руски председник Владимир Путин јуче је изјавио да Москва још од Кијева није добила одговор на предлог решавања кризе на истоку Украјине. Истовремено је лидер проруских побуњеника Александар Захарченко поручио да су његове трупе у офанзиви да поново преузму контролу над територијом целе самопроглашене Доњецке народне републике и да не жели даље преговоре са украјинским властима.
Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин (Фото: kremlin.ru)

„Наша страна више неће направити ниједан покушај око примирја”, рекао је Захарченко за Би-Би-Си. Његова је изјава у супротности са Путиновом оценом да је Кијев главна адреса на којој треба тражити кривца за саботирање мировних иницијатива. „Не само да нисмо добили никакав јасан одговор на наш предлог, већ смо видели и супротно – кијевске власти издале су званичну наредбу о почетку обимних борбених дејстава практично дуж читаве линије додира сукобљених страна”, казао је руски председник. Он је навео да је у писму упућеном 16. јануара предложио председнику Украјине Петру Порошенку повлачење тешког наоружања и технике по линији коју је сам Кијев сматрао праведном и у складу са договорима у Минску од 19. септембра прошле године, и са које би било немогуће пуцати по насељима. „Тај предлог је практично у потпуности био подударан са захтевима званичног Кијева”, рекао је Путин, додајући да „изгледа да постоји један спорни део, део линије разграничења сукобљених страна”, пренела је РИА Новости. Он сматра да су за погибију људи на истоку Украјине криве власти у Кијеву, које, како је рекао, неселективно користе артиљерију и вишецевне ракетне бацаче за паљбу по густо насељеним областима, а уз то упућују пропагандистичке пароле о тежњама ка миру. „Примењују се и артиљерија, и ракетни бацачи, и авијација, при томе неселективно, директно по густо насељеним рејонима”, рекао је Путин, додајући да то доводи до десетина убијених и рањених с обе стране и „што је још трагичније, међу цивилима – децом, женама, старима”. Путин је на седници Савета за безбедност Русије нагласио да су одговорни „они који издају такве злочиначке наредбе”. „Они који то раде, треба да знају да никаквог другог начина за решење таквих конфликата, осим мировних преговора нема”, рекао је руски председник. Наглашавајући да је изузетно заоштрена „ситуација на југоистоку Украјине, у Доњецкој народној републици и у Луганској народној републици”, Путин је изразио очекивање да ће код украјинских власти превладати здрав разум. Проруски побуњеници су јуче саопштили да су испод рушевина на аеродрому у Доњецку пронађена беживотна тела у НАТО униформама и велика количина оружја америчке производње. „Пронашли смо беживотна тела у НАТО униформама под рушевинама новог терминала. Личне ствари указују да су ти људи били страни држављани под уговорима са приватним војним компанијама које оперишу под маском украјинских субверзивних група”, рекао је портпарол локалног министарства одбране Едуард Басурин. Он је додао да су током прегледа зграде аеродрома у Доњецку нашли и велику количину америчког ватреног оружја, пушака и ручних минобацача, опреме и комуникационих уређаја. „Такође смо пронашли публикације на европским језицима, укључујући и оне о верским питањима”, навео је Басурин на брифингу за новинаре.
Прочитајте још:ПАЖЊА: НАТО допрема војску на границу Белорусије
Према његовим речима, најмање 597 украјинских војника је убијено у сукобима са доњецком милицијом на аеродрому. „Говорим само о оним чија су тела преузета у близини аеродрома и у насељу Пески”, навео је Басурин и додао да су 44 особе биле затвореници. У истој операцији уништено је 49 тенкова украјинске војске и 47 пешадијских борбених возила и оклопних возила, док је више од 1.500 украјинских војника рањено и превезено у покретне болнице. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА