Најновије

Софтвером против лажних доктора!

БЕОГРАД - Све докторске тезе које се раде на Универзитету у Београду од данас ће бити доступне на интернету путем портала uvidok.rcub.bg.ac.rs, одлучено је на јучерашњој седници Сената БУ. Ову законску обавезу мораће да почну да примењују сви факултети који су до сада докторске дисертације чували само у папирној форми, најчешће у библиотеци или стручној служби факултета.
Комуникација (Фото: webdesignlists.com)

Комуникација (Фото: webdesignlists.com)

Универзитетске власти се надају да ће и на овај начин покушати да стану на пут сумњивим докторатима, а како је рекла проректорка професор др Иванка Поповић, једним кликом моћи ће да се има увид у све оно што се дешава на универзитету. Како је за наш лист објаснила Биљана Косановић из Рачунарског центра Универзитета у Београду (РЦУБ), који је направио овај заједнички портал за све факултете, измене Закона о високом образовању су ступиле на снагу у септембру, а факултети су у обавези да од марта почну да примењују одредбу да докторска теза буде и у електронском облику доступна јавности. По њеним речима, неки факултети су били агилни, па су објављивали тезе на својим сајтовима и пре ових законских измена. Према подацима РЦУБ-а, до сада је од 31 факултета, то радило само девет високообразованих установа, а 10 делимично. Да би се спречили покушаји нових плагијата, осмишљен је и механизам који не дозвољава преписивање (копи-пејст опцију) ових теза. Косавић објашњава да ће дисертација уз помоћ софтвера бити претворена у низ слика, односно у формат који је немогуће копирати. Такође ће бити могуће да се види колико је пута прегледана нека дисертација и са којих локација. Овим послом ће се бавити по две особе на сваком факултету, једна од њих ће сигурно бити библиотекар, тако да ће се тачно знати ко има право да учитава докторске тезе. Након 30 дана, колико је законски рок да теза буде на увиду јавности, фајлови ће се аутоматски затварати и дисертације ће бити архивиране. Сенат је јуче донео одлуку и о политици уписа бруцоша за школску 2015/16 годину – универзитет ће конкурс за упис објавити до 1. маја. По речима проректорке професорке др Наде Ковачевић, упис остаје по старом: први уписни рок трајаће од 24. јуна до 15. јула.
Прочитајте још:Огњен Амиџић купио 54 хиљаде пратилаца на Твитеру!?
Пријављивање будућих студената трајаће од 24. до 28. јуна, пријемни испити биће од 29. јуна до 3. јула, прелиминарни резултати до 5. јула, а коначне ранг-листе до 10. истог месеца. Упис примљених бруцоша је од 10. до 15. јула. Други рок за места која су остала слободна након јуна биће организован од 1. до 14. септембра. Предаја докумената је од 1. до 3. септембра, пријемни испити су од 4. до 6. истог месеца, а од 7. до 12. септембра факултети су у обавези да објаве прелиминарне резултате, па коначне ранг-листе. Упис нове генерације студената мора бити завршен до 14. септембра у 16 часова. Чланови сената су разматрали и финансијски план за ову годину и како је рекао проректор професор др Милан Поповић, у њему ће бити много проблематичних ставки и смањених износа у односу на раније године, а половину расхода чине плате. Он је подсетио да је Ректорат „проточни бојлер” за многе ставке у буџету и то на своју штету, јер примера ради, стипендије Владе Републике Србије касне по неколико месеци, али их универзитет редовно исплаћује. БУ не зна колико има професора – Имамо велики проблем са прикупљањем података о професорима, студентима и ненаставном особљу. Недостаје нам 2.500 података, почевши од тога у којем су звању професори. Велики број факултета има само податак да је „Јанко Јанковић наставник” и ништа више, па се догађа да се једна особа води као да предаје на више факултета и то пуно радно време – рекао је проректор Поповић. Он је за неажурне податке оптужио факултете и замолио декане да већ једном доставе тражене податке Ректорату, јер је срамота да највећи и најстарији универзитет у Србији нема сређену наставничку и студентску базу података. Извор: Политика (С. Гуцијан)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА