Најновије

Откривени финансијери босанских терориста

САРАЈЕВО - Босанска, Вакуфска и Депозитна банка, које су основали Саудијци повезани са тероризмом Јасин ал Кади и Шафик Ајади, учествовале су у финансирању тероризма у БиХ, наводи се у извештају једне стране обавештајно-безбедносне службе, који је, међу осталим документима, потпредседник Федерације БиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ.
Џихадисти (фото: tetovasot.com)

Џихадисти (фото: tetovasot.com)

Банке су обезбедиле финансијску помоћ за неколико организација које служе као фасада Ал каиде у БиХ, а то су "Мувафак фондејшн", "Ал Харамеин исламик фондејшн" и "Сауди хај комишн фор рилиф БиХ", пише Глас Српске. Неке од ових организација Влада САД већ је означила као специјалне глобалне терористе, пише у извештају из августа 2003. године који је у поседу Гласа Српске. Вакуфска банка 2002. године пријавила је капитал од 16,4 милиона КМ, који је исте године порастао на 56 милиона КМ. Агенција за банкарство ФБиХ у августу 2002. године одобрила је интеграцију Вакуфске и Депозитне банке. Међу акционарима Вакуфске банке су и Фондација "Бошњачки Мостар" и Рисајет Исламске заједнице, а њихов удео износи 18 и 11 одсто. Обе фондације примају донације из иностранства, посебно из Саудијске Арабије, а иза тога стоји проповедник у сарајевској џамији Краља - Фахда Незим Халиловић Мудерис.
Прочитајте још:Сарајево: Џихадисти упали у џамију БиХ: Министар дао оставку, јер није хтео да прода оружје Украјини НИМАЛО НАИВНО: 3.000 потенцијалних терориста и Бих, а политичари их штите!
Ал Кади и Ајади у Депозитној и Вакуфској банци су, уз финансијско залеђе фирме "Махмал инвестмента", годинама обезбеђивали финансије исламским хуманитарним и терористичким организацијама које су деловале у БиХ, наводи се у извештају. Бошњачка тајна служба АИД 2002. године навела је да су те банке преко хуманитарне организације "Ал Харамеин" финансирале Ал каиду. Саудијска хуманитарна организација "Ал Харамеин" служи као канал за финансирање активности терористичких организација. Сарајевска канцеларија помогла је терористичкој организацији Гама ал Исламија, док су чланови Ел Итихад ал Исламија терористичке групе Осаме Бин Ладена били запослени у сомалијским канцеларијама које су, такође, финансирале њихове операције, наводи се у извештају АИД-а. У извештају се додаје да је директор Вакуфске банке Амир Ризвановић у марту 2002. године признао да је организација "Ал Харамеин" била активни клијент банке, а да је ранији директор Нурудин Кустурица, након девет година, напустио банку када је откривено да је сувласник Вакуфске и Депозитне банке на листи специјално означених глобалних терориста. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА