Најновије

Парламентарни избори у Грчкој: Фаворит "Сириза"

ATИНA - У Грчкоj су jутрос отворена биралишта и почело jе гласање Грка на превременим парламентарним изборима, jављаjу светске агенциjе.
Грчка (Фото: United-states-flags.com)

Грчка (Фото: United-states-flags.com)

Главни фаворит на изборима jе екстремно левичарска странка Сириза, чиjа победа би могла да означи политички преокрет у Eвропи где и неке друге популистичке партиjе желе да започну властиту кампању против мера штедње, упозораваjу аналитичари и додаjу да би ови избори могли да буду одлучуjући за останак земље у еврозони. На изборима учествуjу 18 партиjа и четири колациjе. Главне партиjе су, поред Сиризе, владаjућа конзервативна Нова демократиjа (НД), ПAСOK, Златна зора, Kомунистичка партиjа, Потами (Река), Демократска левица. Према обjављеном истраживању jавног мњења, Сириза не престаjе да увећава своjу предност у односу на друге партиjе и НД премиjера Aнтониса Самараса и она сада износи 5,3 одсто разлике и истраживање показуjе да би Сириза требало да освоjи 36 одсто гласова. Сириза jе основана 2000. године и партиjа jе окупила бивше марксисте, социjалдемократе, троцкисте и друге групе коjе се боре против грчког естаблишмента.
Прочитајте још:Почело ослобађање Мариупоља, Новорусији до Крима остаје само 280 километара
Aлексис Ципрас (40) налази се на челу партиjе коjа своj победнички талас бележи од претходних избора, одржаних у jуну 2012, када jе сасвим очекивано освоjила друго место и тада jе названа суштинским и моралним победником тадашњих избора. Грци излазе на превремене изборе будући да парламент те земље из три покушаjа ниjе успео да изабере новог шефа државе и, према Уставу, у том случаjу се расписуjу парламентарни избори. Грчки парламент jе распуштен 31. децембра, пошто ниjе, у трећем и последњем кругу, успео да изабере некадашењег европског комесара Ставроса Димаса (73) за будућег шефа државе, а пошто му jе подршку дало 168 посланика, док га 132 посланика нису подржала. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА