Најновије

Украјина појачава борбену способност и уводи нове мере притисака на Русију

КИЈЕВ - Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) донео је "комплекс решења о јачању одбрамбене способности државе и стварању војно-цивилне администрације", каже се у саопштењу објављеном на званичном сајту СНБО.
Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

У саопштењу се говори да, ради "јачања притиска на Русију", Украјина ће на својој територији у обавезном поретку примењивати санкције, уведене од стране земаља ЕУ, Швајцарске конференције, САД и земаља G7. Без конкретних података изјављено је да је СНБО "унео предлог о њиховом пооштравању". Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас на седници националног Савета за безбедност и одбрану да Украјина остаје привржена договорима из Минска. "Ми нећемо дозволити рушење договора из Минска. Све треба да се заснива искључиво на њима", рекао је Порошенко, додајући да је потребно да се осигура њихова имплементација, између осталог и у оквиру Контакт-групе. Порошенко је рекао да су за Кијев приоритет "поштовање режима прекида ватре, ослобађање заробљеника, повлачење стране војске, затварање границе и почетак политичког процеса деескалације и решавање стања", што је и у складу са договорима из Минска, пренео је Укринформ. УНН преноси Порошенкову изјаву да по тим договорима аеродром у Доњецку треба да буде демилитаризована зона. Учесници седнице СНБО минутом ћутања одали пошту погинулима у Маријупољу, граду на југоистоку Доњецке области на Азовском мору, где је јуче погинуло 30 људи а рањено 95. Порошенко је, такође, најавио д аће се шефови дипломатије ЕУ и Украјине срести сутра. "Сутра треба да буде одржано заседање министара иностраних послова ЕУ, где ће бити координисани поступци за осигурање безбедности Украјине и појачању притиска на Русију", казао је председник Украјине.
Прочитајте још:Нешто спремају: Украјина иницирала хитну седницу НАТО-аУ току операција опкољавања 8.000 УкрајинацаРУСКО ЈЕДИНСТВО: Овако су се руски туристи обрачунали са Украјинцима и западњацима на емиратској плажи
Извор: Глас Русије / Дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА