Најновије

Забрана физичког кажњавања деце стиже и у Српску?

БАЊАЛУКА - Јавност у Србији узбуркала је најава усвајања Породичног закона, којим ће убудуће бити забрањено физичко кажњавање деце. Иста забрана могла би ускоро да постане и део породичног законодавства у Српској.
Физичко кажњавање деце: странпутица или неопходност? (Фото: villaggiogiovane2010)

Физичко кажњавање деце: странпутица или неопходност? (Фото: villaggiogiovane2010)

Заговорници закона наводе да је оваква мера неопходна, јер је, према њиховом мишљењу, танка линија између кажњавања и злостављања деце. Забрана батина као "васпитне мере" у одгајању деце могла би се ускоро наћи и у законодавству Српске, након што је Омбудсман за децу затражио да Породични закон буде измењен и да се овакво понашање родитеља санкционише. “Инсистира се на изричитој забрани, не са циљем да се родитељи казне, не са циљем да се деци омогући да раде шта хоће, него да се ради на јачању родитељских капацитета на начин да децу дисциплинују ненасилним методама”, изјавила је за РТРС Нада Граховац, Омбудсман за децу РС. Стручњаци сматрају да се поступци који вређају достојанство детета и повређују га могу искоренити или свести на најмању меру увођењем законске казне за неодговорне родитеље. “Онај ко злоставља дете мора бити санкционисан, али родитељи морају да науче да примењују друштвено прихватљиве методе васпитавања детета”, речи су Иване Стевановић председнице Центра за права детета Београд. Ова тема изгледа да је поделила јавно мњење у Србији. Ако закон буде усвојен, родитељска моћ биће све мања, а моћ деце све већа, каже психотерапеут Зоран Миливојевић. Усвајањем закона отвара се тврди простор и за ширење лажних оптужби било да оне потичу од деце, супружника, комшија. “Ако ви дате детету ту могућност да пријави родитеља или га уцени онда слабимо породицу и дозвољавамо службама полиције да без икаквог повода или само на основу неке сумње уђу у породицу”, додаје Миливојевић. У Европи су до сада 23 земље законом забраниле физичко кажњавање деце, док друге такав начин васпитања санкционишу судским одлукама. Шведска је прва земља у свету која је забранила физичко кажњавање деце још 1979. године. Данас свега око шест одсто родитеља у Шведској користи физичку казну и то у виду "пацке по руци".
Прочитајте још:Руски патријарх тражу слободу за родитеље по питању васпитавања децеУНИЦЕФ: Забрана физичког кажњавања деце је „корак у добром правцу“
Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА