Најновије

Ко је жена чије ослобађање тражи ИСИЛ и зашто им је битна?

Један од талаца Исламске државе је јапански новинар Кењи Гото. У јавности се појавио аудио снимак у којој заробљеник објашњава да би његов живот могао бити спашен ако се ослободи жена по имену Sajida al-Rishawi.
Фото: Си Ен Ен принтскрин

Фото: Си Ен Ен принтскрин

Аудио снимак врти се док у позадини стоји фотографија новинара који у рукама држи слику обезглављеног тела свог сународника, преноси новинска агенција Патриа. Ко је та жена и зашто је ИСИЛ-у толико битна питања су којих се дотакао Си Ен Ен. Реч је о жени чији се опасач са бомбама није активирао у низу иначе смртоносних терористичких напада на јорданске хотеле 2005. године. Терористи Исламске државе називају је ‘затвореном сестром’ и траже њено ослобађање у замену за ослобађање јапанског новинара. Подсетимо, пре неколико дана ИСИЛ је захтевао од јапанске владе исплату 200 милиона долара у року 72 сата у замену за ослобађања талаца. Сада траже ослобађање Sajida al-Rishawi. Њу држе јорданске власти и у јавности није виђена девет година. У телевизијском признању крајем 2005. године смирено је испричала како је покушала учествовати у низу терористичких напада у којима је погинуло најмање 57 људи. Њен супруг детонирао је бомбу, што њој није пошло за руком, а 2006. године осуђена је на смрт. Међутим исте године у Јордану је проглашен  мораторијум на смртну казну. Смакнућа су настављена прошли месец. Након напада објаснила је да је Ирачанка која је користећи лажне пасоше са супругом допутовала у Јордан. Управо ју је супруг учио како користити појас с експлозивом, а тврди да је он био и организатор напада.
Прочитајте још:ЗВЕРСТВА ИСЛАМИСТА: Сексуалне робиње ИСИС-а терају да дају крв рањеним терористимаЦИА се гадно прерачунала: ИСИС има осам пута већу војску него што Американци мисле
Јорданске власти у време напада су тврдиле како иза њега стоји Ал Каида у Ираку, коју је предводио у Јордану рођени Abu Musab al-Zarqawi. Он је убијен у америчким нападима у јуну 2006. године. Заменик премијера Marwan Muasher након напада је рекао да је al-Rishawi сестра Zarqawijeve 'десне руке', који је убијен у Ираку. Пензионисани амерички пуковник James Reese за Си Ен Ен је рекао да је вођа ИС-а Abu Bakr al-Baghdad био поручник al-Zarqawiju. 'Ту је веза с том женом', рекао је. Сматра да ИС све ради како би вратио своје људе и због пропаганде.
Прочитајте још:РОГОЗИН: Ни будућа америчка ПРО не може угрозити стратешки потенцијал Русије
Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА