Најновије

ЕБРД: Србија има добре основе за дугорочан раст

БЕОГРАД – Србија је на добром путу у спровођењу реформи и поставила је добре основе за дугорочни развој, оценили су данас експерти Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која предвиђа да ће привреда Србије у 2015. години имати минимални раст од 0,5 одсто.
Евро (Фото: niffyluxcom)

Евро (Фото: niffyluxcom)

„Ми смо импресионирани степеном проведених реформи”, рекао је Директор ЕБРД у Србији Матео Патроне приликом презентације извештаја о транзицији за прошлу годину у Народној банци Србије. Он је подвукао да је договор са Међународним монетарним фондом (ММФ) један од кључних корака да се преброди овај тежак период, а ЕБРД је спреман да подржи наставак тих реформи. Патроне је навео је да је ЕБРД у Србију од 2001. инвестирала око 3,8 милијарде евра, а само у прошлој години подржала је 24 пројекта са око 450 милиона евра. ЕБРД сарађује и са многим фирмама у Србији и банкарским сектором и прошле године је ЕПС-у одобрен кредит од 200 милиона евра за реструктурирање тог јавног предузећа, а један од најзначајнијих пројеката је друга фаза дигитализације у Србији, рекао је Патроне. ЕБРД подржава и агроиндустријски сектор и сарађује са многим фирмама у Србији као што је Викторија група, затим у области телекомуникација и ту је деоничар компаније СББ, навео је Патроне. Патроне је рекао да ЕБРД сарађује са српским званичним институцијама и на пројектима као што су приватизација Телекома Србије и Дунав осигурања. Главни економиста ЕБРД Питер Санфи рекао је да је 2014. за Србију била година рецесије и поплава, као и за друге земље у региону и ЕБРД је пуно помогао да се те штете санирају. „Србија је на добром путу у спровођењу реформи и поставила је добре основе за дугорочни раст”, оценио је Санфи и нагласио да ЕБРД за 2015. предвиђа раст привреде од 0,5 одсто. Санфи је истакао да Србија да треба да се окрене увођењу иновација у привреди, као начину да повећа продуктивност и раст привреде.
Прочитајте још:Индија-будућа глобална сила
Једна од кључних детерминанти за спровођење иновација је добро пословно окружење, рекао је Санфи и оценио да су корупција и „сива” економије заједнички је проблем у региону. Инвестирање у иновације треба да буде разнолико и да не буде усмерено само на неке секторе, већ на што више њих, рекао је Санфи. Одговарајући на питања, он је рекао да је проблем ненаплативих кредита заједнички у целом региону и банке тај проблем не треба да „гурају под тепих”, већ ће морати да га решавају. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА