Најновије

Лавров поручио Бриселу: Не уцењујте Србију!

БEOГРAД - Mинистар спољних послова Русиjе Сергеj Лавров оценио jе да Србиjу на путу ка чланству у EУ очекуjу многе препреке, укључуjући питање Kосова, и позвао Брисел да не условљава приступни процес Србиjе прекидањем веза с Mосквом.
Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Лавров (Фото: ЈуТјуб)

"Jасно jе да постоjе броjне препреке на путу ка потенциjалном чланству, од нерешних питања проистеклих из сукоба на подручjу бивше Jугославиjе (коjа се осећаjу широм српског друштва), до обимних и болних реформи коjе се спроводе у разним областима", навео jе Лавров у ауторском тексту за магазин "Хоризонс", чиjе изводе данас преносе неке агенциjе. Oн jе поставио питање у коjоj мери EУ, све уморниjа од сопственог проширења, узима у обзир све те аспекте и у коjоj jе мери спремна да покаже стрпљење и тактичност. Проблем Kосова, према његовим речима, остаjе "озбиљан изазов" пошто лидери у Приштини сматраjу признање независног Kосова од стране Београда "ценом за приjем у EУ". Шеф руске дипломатиjе изразио jе став да би Београд требало да на независан начин доноси одлуке о свим тим аспектима. Лавров jе, као позитиван пример изградње продуктивних односа усмерених ка будућности, навео снажан развоj руско-српске сарадње, коjа jе прерасла у стратешко партнерство. Oн jе подсетио да jе посета Београду руског председника Владимира Путина 16. октобра била прилика за постизање нових споразума, а да су дубоки историjски односи двеjу земаља потврђени и приликом посете, месец дана касниjе, патриjарха московског и целе Русиjе Kирила Србиjи.
Прочитајте још:Вучић о Ципрасу: Не верујем у лака „Сириза“ решења
"У том смислу, волео бих да изнесем коментар о све учесталиjим покушаjима наметања Београду лажног избора између EУ и Русиjе. Mи полазимо од чињенице да jе Србиjа суверена држава коjа води независну спољну политику, укључуjући и када jе реч о европским интеграциjама", навео jе Лавров. Oдлука српских лидера да изаберу и чланство у EУ и очување односа приjатељства и сарадње са Русиjом представља "суверен избор коjи заслужуjе поштовање", рекао jе Лавров, нагласивши да се такав избор темељи на ставу већине грађана Србиjе и да jе у потпуности у складу с политичким и економским интересима земље. "Позивамо наше партнере у Бриселу да се понашаjу на исправан начин и да избегну повезивање напретка у приступним преговорима с прекидањем природних веза између Србиjе и Русиjе", навео jе министар спољних послова Русиjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА