Најновије

Црква смењује Филарета због давања одликовања Шешељу?!

БЕОГРАД- Орден Белог анђела, којим је владика милешевски Филарет одликовао председника СРС Војислава Шешеља, према свему судећи, биће тема коју ће разматрати Синод СПЦ. "Новости" наводе да се у врху цркве говори да би то могао бити увод у његово разрешење са места епископа, а коначну одлуку о томе донеће Сабор на пролећном заседању у мају.
Шешељ са одликовањем (Фото: Радикали.инфо)

Шешељ са одликовањем (Фото: Радикали.инфо)

У међувремену, СРС је на интернет поставила и снимак церемоније на ком владика Филарет шаље поруку народу на Светог Саву и каже да је српски народ док је ишао његовим стопама био божији народ. "А чији је данас српски народ Бог једини зна. Све можемо рећи да је више него што је божији народ". Он потом говори да се у рашкој области, постојбини Светог Саве, више не рађају српска деца и пита "Кога ћете сада оптужити. Нема више Слободана Милошевића да вам брани да се рађате и множите, да будете светосавци". На снимку потом један од свештеника најављује доделу ордена уз речи да се орден додељује "четничком војводи и победнику хашког трибунала за делатну љубав према спрској цркви", а нарочито према манастиру Милешеви, а поводом јубилеја 800 година постојања манастира . "Драги пријатељу и брате Војо, примите ово скромно одликовање", рекао је Филарет и пренео Шешељу да су његовом доласку у Милешеву највише допринеле монахиње које су се за њега молиле. "Али вама је Бог дао да оперете љагу са српскога народа и честитамо вам на вашој храброј, јуначкој борби". У Милешеву је, на церемонији уручења ордена, био и потпредседник руске Думе Сегеј Бабурин, Извори из црквених кругова, како пише штампа, наводе да је одликовање лидера СРС врхунац самовоље коју годинама спроводи владика Филарет. Патријарх Иринеј и врх СПЦ нису јавно коментарисали његов најновији потез, али пада у очи то да вест о уручењу ордена није пренета ни на једном гласилу СПЦ.
Прочитајте још:Јавност огорчена понашањем комуналне полиције према грађанима
Лист "Блиц" наводи и да Филарет није желео да објасни чиме је Шешељ заслужио орден. "Шта се то тебе тиче? Ајде, губи се", рекао је владика Филарет и спустио слушалицу. Једна од Шешељевих заслуга за епархију могла би да буде и та што је наводно 1999, док је био потрпредседник Владе, Филарету поклонио џип "пајеро". Сам Филарет је то једном приликом демантовао, поручивши новинарима који су о томе писали: Е, није ми он поклонио, него Слободан Милошевић, па цркните! Орден Белог анђела епархија милешевска установила је 2011. године, а међу првим носиоцима су владика Пахомије и Василије Качавенда. Пахомију је суђено због сексуалног злостављања дечака, али је случај застарео, а Василије је пензионисан по објављивању видео снимка његовог интимног односа са мушкарцем, наводи "Блиц". Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА