Најновије

САД: 400 милијарди долара за авион без топа?!

САД - Амерички Ф-35 Џоинт Страјк Фајтер (ЈСФ) ког развија компанија Локид Мартин ове године би требало да уђе у употребу у америчким ваздушним снагама, али без могућности пуцања из 25-милиметарског топа.
Цена једне кациге за Ф-35 је 600.000$ (Фото: Википедија)

Цена једне кациге за Ф-35 је 600.000$ (Фото: Википедија)

Упркос томе што су на развој овог авиона потрошили 400 милијарди долара, "невидљиви" Ф-35 још увек нема софтвер који би му омогућио да пуца из топова током лета. Из Пентагона најављују да ће ЈСФ ову функцију добити 2019. године, четири године након што ће америчке војне снаге почети да га користе. Међутим, чак и кад овај топ постане функционалан, пилоти ће на располагању имати само 220 метака. Експерти кажу да би оволики број метака требало да буде довољан, али се официри са њима не слажу. Упркос томе што овај авион неће моћи да користи свој топ, овај авион ће свакако бити опасан. Он може да понесе пар Рејтион АИМ-120 АМРААМ ракета ваздух-ваздух и пар бомби. Такође ће моћи да понесе и сателитски навођену бомбу тежине 450 килограма или ласерски навођене пројектиле са 225 килограма експлозива. Проблем је што, ма колико ова оружја била разорна, она нису баш нарочито ефикасна у блиској борби у ваздуху, па ће овај недостатак представљати озбиљан проблем за америчку војску, пошто је планирано да овај "стелт" ловац замени многе авионе који су тренутно у употреби.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Погледајте „КОБРА“ маневар руског авиона Сухој-35!Индија купује руске авионе Су-30 уместо француских РафалаДЕМОКРАТИЈА: САД одредиле буџет за ратове по свету за 2015. годину
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА