Најновије

НЕМАЧКА ВЛАДА У СТРАХУ ОД ДЕСНИЧАРА: Пољопривредници блокирали путеве (ВИДЕО)

Немачки министар економије Роберт Хабек упозорио је данас на, како је рекао, могућу инфилтрацију екстремиста на протестима пољопривредника који се одржавају широм земље.

Протест пољопривредника (Фото: Јутјуб)

"Када вешала висе на тракторима. Када тракторски конвоји иду до приватних кућа, онда је граница пређена", навео је Хабек у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама, преноси Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Он је додао да се грађани налазе у неизвесности због криза које су погодиле Европу последњих година, попут рата у Украјини и инфлације.

"Не смемо да дозволимо екстремистима да злоупотребе ту неизвесност", рекао је Хабек.

Немачки министар је, истовремено, изразио разумевање за пољопривреднике који су под "снажним економским притиском", и предложио отварање дебате о даљим променама у вези са пољопривредом.

Немачки пољопривредници блокирали су јутрос прилазе аутопутевима широм земље, протестујући против плана владе да смањи субвенције за гориво, у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета.

Поред сеоских путева широм земље примећена су импровизована вешала како висе на семафорима, што је јасна алузија на боје три владајуће странке, које заједно чине такозвану "семафор коалицију".

У Доњој Саксонији се догодио инцидент када је у једног од учесника протеста ударио аутомобил. Пољопривредник је са тешким повредама пребачен у болницу спасилачким хеликоптером.

Због протеста пољопривредника обустављен је рад и у фабрици Фолксвагена у Емдену, у источној Фризији.

Лидери AfD-а подржали пољопривреднике

Десничарска странка "Алтернатива за Немачку" (AfD) саопштила је данас да подржава пољопривреднике који широм земље протестују против планова немачке владе да смањи субвенције за гориво у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета.

"Наш програм би подразумевао моментално удвостручење надокнаде за пољоприведни дизел, укидање опорезивања возила без накнаде за пољопривреднике и стопирање сумануте енергетске политике актуелне владе и Европске уније како бисмо преполовили цене енергената", написала је на друштвеној мрежи X копредседница АфД-а Алис Вајдел.

Она је додала да су модерне фарме најпогодније за еколошки и тржишно прихватљиву производњу.

"Наша локална пољопривреда је неопходна за самодовољност Немачке. Сада је потребна влада која це посветити више пажње овом фундаменталном сектору привреде и показати истинско поштовање према њему. AfD тежи одрживој производњи здраве, квалитетне хране, као и праведним тржишним ценама пољопривредних производа", истакла је Вајдел.

Други копредседник AfD-а Тино Крупала навео је да његова странка подржава "мирне протесте пољопривредника, саобраћајаца и занатлија".

"Немачкој су потребне јака индустрија и стабилна пољопривреда. То је могуће само уз јефтине енергенте", написао је Крупала на друштвеној мрежи X.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА