Најновије

ЕВРОПА У ШОКУ: Русија отплаћује грчки дуг од 240 милијарди евра?!

МОСКВА - Русија би могла да отплати грчки дуг од 240 милијарди евра према кредиторима попут ММФ и Европске централне банке, након што је у Грчкој победу однела левичарска странка Сириза, са Алексисом Ципрасом, великим подржаваоцем политике Москве, на челу.
Русија (Фото: ionwall.ru)

Русија (Фото: ionwall.ru)

Те спекулације подстакао је руски министар финансија Антон Силуанов, који је нагласио да је његова земља спремна да финансијски помогне Атини. - Уколико би од нас било затражено да учинимо нешто у вези са дугом Грчке, то бисмо свакако размотрили – нагласио је Силуанов, а пренео немачки Билд, који подсећа да такве изјаве нису изненађујуће након што је Грчка у четвртак у Бриселу на састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ одбила да подржи резолуцију о продужењу санкција Москви. - Треба имати у виду да је руски председник Владимир Путин међу првима честитао Ципрасу на недавној победи. Такође, тешко је поверовати да је министар Силуанов било шта изјављивао пре него што се консултовао с председником Путином – наводи Билд. Готово истовремено с том вешћу грчки министар финансија Јанис Варуфакис је после састанка с председником Еврогрупе Јеруном Дајселблумом у Атини нагласио да грчка влада неће сарађивати с Европском унијом и мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), нити ће тражити продужење програма финансијске помоћи. - Ова платформа нам омогућава да добијемо поверење грчког народа. Наш први потез као владе неће бити да одбацимо разлоге за преиспитивање овог програма прихватајући његово продужење – поручио је Варуфакис и нагласио да званична Атина планира спровођење реформи које би привреду Грчке учиниле конкурентнијом и допринеле уравнотежавању буџета. Дајселблум је са своје стране позвао грчку владу да поштује услове постојећег аранжмана између Грчке и еврозоне, апелујући да не предузима једностране кораке јер је важно да не угрози напредак који је Грчка досад остварила. Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да би дугове Немачкој требало пребити с величином новчане одштете коју та земља дугује Атини за одштету у Другом светском рату. На то је јуче реаговала Немачка с канцеларком Ангелом Меркел на челу, истакавши да су захтеви шефа владе у Атини смешни.
Прочитајте још:

Италија добила новог председника

Ово је тактика којом Руси побеђују своје ратне непријатеље!

У тексту који је јуче објавио немачки лист Дојче веле, а пренео Танјуг, под насловом „Грчка или Немачка: Ко је коме дужан?“, тај лист наводи да су економски губици из рата и окупације и данас разлог за свађе јер Грчка сматра да је лоше прошла на међународним преговорима о репарацијама после слома нацистичке диктатуре. - Ципрас инсистира на решавању тог проблема и процењује да Немачка Грчкој дугује неколико милијарди евра. Међутим, немачка влада је увек негирала такве тврдње – пише тај лист. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА