Најновије

Потрошачки оптимизам у Србији на нивоу украјинског

ЊУЈОРК - Потрошачи у Србији су и на крају 2014. били међу најпесимистичнијим у свету, док на глобалном нивоу расположење потрошача балансира на граници између оптимизма и песимизна, показали су резултати истраживања агенције Нилсен.
Кромпир, лук и по која јабука... (Фото: sxc)

Кромпир, лук и по која јабука... (Фото: sxc)

Потрошачко поверење у Србији је у последњем тромесечју прошле године порасло за један поен на укупно 52 поена, док је светски индекс поверења пао два поена на 96 поена, при чему граница од 100 поена раздваја оптимизам од песимизма, наводи Нилсен. Та компанија индекс поверења од 2005. израчунава на основу одговора више од 30.000 испитаника са приступом интернету у 60 земаља. У свету су од Србије песимистичније само Италија (45 поена), Јужна Кореја (48 поена) и Хрватска (49 поена). Пета најпесимистичнија земља је Украјина, која као и Србија има 52 поена. Највећи оптимизам на крају прошле године исказали потрошачи у Индији (129 поена), затим у Индонезији и на Филипинима (по 120 бодова), Уједињеним Арапским Емиратима (114 поена) и на Тајланду (111 поена). У Европи је потрошачко поверење пало два поена на 76 поена, а једина релативно оптимистична земља била је Данска са 103 поена. Међу највећим светским привредама, потрошачко поверење смањено је за два поена на 106 поена у САД, четири поена на 107 у Кини и четири поена на 73 у Јапану. Са друге стране, у Немачкој и Британији, поверење је увећано за по један поен на 98 односно 94 поена.
Прочитајте још:Вучић: Нема нових мера, резултати су одлични!Стручњаци потврдили: Србија је осма најбеднија земља на свету
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА