Најновије

Русија и даље има много полуга утицаја на Украјину

"Без обзира на то што се 2014. године Русија суочила са тешкоћама у економији и западним санкцијама, као и покушајем изолације, САД не треба да сматра да ће ови фактори умањити активност Москве на међународној арени", сматра коментатор Нешнал интереста Николас Гвоздев.
Одмеравање (Фото: hellasforce.com)

Одмеравање (Фото: hellasforce.com)

Руски председник Владимир Путин има варијанте деловања, и ако Вашингтон заиста жели да га претвори у изопштеника на међународној арени, америчке власти ће морати да добију подршку за то од лидера читавог низа земаља, између осталог Француске, Кине, Јапана, Индије, Казахстана и других. Поред тога, Америка ће морати да размисли и колико је спремна да уложи у подршку украјинског председника Петра Порошенка, и да упореди жељене резултате са објективно достижним циљевима, пише у чланку. Према мишљењу аутора, у 2015. години за Русију ће бити главно ситицање претходне „слободе маневара“ и она ће то тежити да постигне највероватније заштитом својих интереса по украјинском питању, минимализацијом штете од погоршања односа са Западом, реализацијом „евроазијског сна“ и јачањем положаја у Азији. У русији и даље остаје много полуга утицаја на Украјину. Поред тога, актуелна политичка ситауција тамо је нестабилна. Русија ће бити заинтересована да стави акценат на неиспуњена обећања која су украјинске валсти дала на Мајдану, а такође су дале и западне владе, сматра Николас Гвоздев. Још један приоритет у спољној политици Русије у 2015. години биће макар делимично побошање сарадње са Западом. Главни аргумент за нормализацију односа између Русије и ЕУ биће то што конфликт страна у украјинском питању штети њиховим економија, сматра аутор. Ипак Русија ни у ком случају неће одустати од даљег развоја односа са Кином. Москва и Пекинг виде огромну корист у билатералној сарадњи – РФ је нашла још једно тржиште за пласман енергената, а Кина је заинтересована за то да њене северне и западне границе буду заштићене Русијом, која је у стању да се супротстави Западу. Главно за РФ је са успостави баланс у односима са тако озбиљном силом као што је Кина, пише Николас Гвоздев. Својеврсни тест за односе Владимира Путина и лидера Кине Си Ђинпинга биће то да ли ће Москва успети да смањи напетост између Пекинга и Делхија. То може да пружи Русији могућност да реализује своје амбициозне пројекте, између осталог да осигура директне испоруке енергената у Индију, као и да у извесној мери ослаби сарадњу између Индије и САД, стоји у чланку. Коначно, сматра Гвоздев, 2015. године Русија ће наставити да популарише свој евроазијски пројекат и активизира евроазијску интеграцију, која је пострадала због ситауције у Укрјаини и економских проблема у РФ.
Прочитајте још:Санкције разоткриле петоколонаше у РусијиГлазјев: Американцима је потребан Четврти светски рат како би разорили РусијуГалуп: Грађанима САД највећи проблем Бела Кућа
Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА