Најновије

ЕК упозорава Грчку: Чланство у еврозони је неопозиво

БРИСЕЛ - Европска комисија саопштила је данас да је чланство у еврозони "неопозиво", али да Грчка може у одређеној мери да преговара о условима чланства после избора 25. јануара.
Дали драхму да уђу у коло, али за излазак драхме не важе...  (Фото: pixаbay)

Дали драхму да уђу у коло, али за излазак драхме не важе...  (Фото: pixаbay)

Портпарол Комисије Аника Брајтхарт рекла је да ће се Комисија позабавити тим питањем, ако Грчка после избора затражи да се преиспитају услови чланства Атине у блоку од 19 земаља еврозоне. Она је инсистирала да потпуно напуштање еврозоне у случају Грчке није опција за разматрање, пошто је правилима о евру прописано да је чланство "неопозиво", пренео је АП. Неки сматрају да ће нова влада у Атини, у случају победе ултралевичарске Сиризе, довести у питање споразум о примању стране финансијске помоћи и чланство Грчке у еврозони. Прес-секретар Европске комисије, одговарајући на питање о могућем изласку Грчке из јединствене валутне зоне, изјавио је да, према законодавсртву ЕУ, чланство у њој не може бити поништено. Раније, лист Дер Шпигел, позивајући се на извор у влади Немачке, саопштио је да канцеларка Ангела Меркел и министар финансија Волфганг Шојбле, наводно, сматрају прихватљивим могуће напуштање јединствене европске валутне зоне од стране Грчке.
Прочитајте још:ЕВРО НА ДНУ: Најнижи курс у односу на долар у последњих 9 годинаОланд: Грчка мора да испуни обавезе према ЕУЕУ у паници: Криза у Грчкој ће изазвати хаос у унији кажу њени званичници!
Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА