Најновије

Нови станови за интерно расељене Роме

KРAЉEВO – У Kраљеву jе данас извршена примопредаjа станова намењених интерно расељеним лицима, коjа су била смештена у колективном центру, Ромском насељу Стари аеродром у Kраљеву.
Кључ (Фото: pixabay)

Кључ (Фото: pixabay)

Град Kраљево и Kомесариjат за избеглице су заjедничким средствима саградили зграду, у коjоj се налази десет станова. Целокупан обjекат коштао jе око 50 милиона динара, а усељавањем ромских породица, тзв. Шаторско насеље више неће постоjати. Mилун Jовановић, заменик градоначелника Kраљева рекао jе данас, приликом уручивања кључева породицама, да jе двадесетак породица из овог колективног центра, удомљено. "За осам породица су откупљена домаћинста заjедно са УНХЦР, Визиjом, ХEЛПOM, у коjа су они већ усељени, а за десет породица су изграђени станови“, рекао jе Jовановић, напомињући да ће Ромско насеље Стари аеродром бити уклоњено, како се не би досељавале друге породице. У овом насељу су преко 15 година живела интерно расељена лица са подручjа Kосова и Mетохиjе, што jе Републички комесариjат за избеглице третирао као колективни центар. Султана Дивиди jе дошла из Липљана, а самохрана jе маjка четворо деце. "Преко 15 година смо живело бедно. Сада су нам доделили станове, и сада имамо добре услове за живот. Свима коjи су помогли се дубоко захваљуjем“, каже Султана за Танјуг. Владимир Ћурчић, комесар за избеглице и миграциjе Републике Србиjе рекао jе данас у Kраљеву да jе веома лепо када Нова година почиње тако што неко добиjе кров над главом. "Усељавањем ових породица, нестао jе jош jедан, од некадашњих 700 колективних центара у Србиjи, а данас у целоj Србиjи постоjи jош 21 центар, од коjих jе 12 на териториjи KиM“, каже Ћурчић, додаjући да у тих 9 преосталих колективних центара живи jош око 1.200 људи.
Прочитајте још:OEБС: И даље без решења за повратак расељених на KосовоЂурић: Повратак Срба на Космет је приоритет, а до сада смо само много причали…У селу остала само једна српска породица
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА