Савети у вези са исхраном су попут модних хирова - час се препоручује ово, час оно. На крају више немате појма да ли вас нека храна трује или је најбоље што сте могли да поједете. Зато преносимо битне савете који никада не излазе из моде, а које би вам професионалци скупо наплатили.
Сакријте своју слабост Ако је видите, нормално је да ћете желети да је поједете. То важи за многе ствари у животу, а нарочито за храну. Ако је храна извор ваше слабости, било да се ради о грицкалицама или другој храни коју можете да прекомерно да конзумирате - важно је одложити је на сигурно место, ван видокруга. Такође је делотворно ако 'забрањену' храну и посластице спакујете у непрозирну амбалажу.
Водите се правилом '10 одсто' За сваких 10 грама угљених хидрата, унесите бар један грам влакана. Зашто баш 10 посто? Зато што је то размера у необрађеним, природним зрнима. За здраву исхрану важни су и угљени хидрати и влакна, али влакна су врло често занемарена у индустријски обрађеној храни.
Разнолико зачините храну Јесте ли приметили да, на пример, у МекДоналдс радњама сва храна има исти мирис? То није случајност већ тактика којом се многи власници прехрамбених ланаца користе како би вас навели да конзумирате више калорија. Али, истраживања показују да разнолики зачини (који нису со) могу храни да дају богату арому, што ће узроковати уношење мање калорија.
Хладна тестенина Јесте ли знали да ћете се мање угојити ако тестенину пре конзумирања једноставно ставите у фрижидер? Пад температуре мења структуру тестенине па ће тело морати више да се потруди како би је сварило. Хладна тестенина је по структури сличнија пасуљу, грашку и зоби, који се варе тек у дебелом цреву. Подгревање тестенине уништава овај ефекат.
Пригушите светла Истраживање објављено у магазину “Psychological Reports” показало је да људи једу мање када су у светла пригушена него када су у просечно осветљеном ресторану. Закључили су да се поједе око 175 калорија мање по оброку, што се свакако наталожи током година.
Једите воће уместо да га пијете Воћни сокови пуни шећера су врло нездрави јер је размера конзумираних шећера и здравих материја јако неповољна за наш организам. Воћни сокови могу да повећају ризик од добијања дијабетеса, али једење воћки као што су јабуке, грожђе или боровнице могу да смање тај ризик за чак 23 одсто!
Једите пре оброка Супа, предјело или чак обична воћка пре главног јела могу да смање укупан број калорија које конзумирате у једном оброку за чак 20 одсто. Ако то радите за само један оброк дневно, годишње можете да смршате чак 10 килограма.
Купујте готовином Истраживања су показала да су људи склонији куповању нездраве хране и слаткиша када плаћају картицом. Иако овај податак можда једноставно говори о финансијском стању потрошача, свакако пробајте следећи пут да купите храну готовином.
Пијте воду Често се наглашава колико је важно конзумирати довољно воде јер је вода битна за све телесне функције, а једна од њих је и метаболизам. Уношење око 1,5 литра воде дневно побољшава метаболизам и може да допринесе сагоревању додатних 17.400 калорија годишње.
Ако сте на дијети, направите подсетнике Недавно истраживање показало је да они који покушавају да смршају имају више успеха ако се свакодневно подсећају својих циљева. Било да себи постављају аларме или шаљу поруке о томе колико калорија смеју да унесу, изгледа да они који стално себе подсећају на свој циљ имају више успеха у његовом остварењу.
Прочитајте још:Лимун добар против ракаМатичњак: Ублажава напетост и депресију
Извор:magazin.hr