Најновије

Чомски: Запад притисцима на Русију јача евроазијске интеграције

МОСКВА - Садашња политика западних држава подстиче Русију на зближавање с Кином, изјавио је амерички филозоф и публициста Ноам Чомс
Ноам Чомски (Фото: pressclub.ch)

Ноам Чомски (Фото: pressclub.ch)

"Запад не може да изолује Русију, премда може да јој нанесе озбиљну штету, али оно што ће вероватно учинити и што је већ почео да чини, - а то не сматрам само ја и то је већ очигледно – Запад "тера" Русију на исток, ка блискијим односима с Кином", изјавио је научник.

Без обзира на некадашње непријатељство између Русије и Кине, ове две земље имају заједничке интересе, а у условима санкција и других притисака Русија је практично приморана да се креће у правцу ближих односа с Кином, сматра Чомски.

Садашња политика Запада наводи Русију на ближу сарадњу са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), истиче Чомски подвлачећи притом да је Кина центар овог значајног међународног система.

Прочитајте још:Почетак краја: Немачка влада прави план за излазак Грчке из Европске уније!

Чомски истиче супротстављање Америке и Кине, што представља део окретања САД на исток, које је најавио Барак Обама.

Сарадња у оквиру планиране трговинско-економске организације Транстихоокеанско партнерство (ТТП), која укључује низ азијских земаља, али што је занимљиво, не и Кину, усмерена је на то да од држава-чланица организације начини економске партнере у војној стратегији САД ради враћања у Азију, сматра Ноам Чомски.

По мишљењу научника, уз помоћ санкција према Русији САД подстичу „кретање у супротном правцу“ које остварују ШОС или његове присталице, у које ће спадати и Русија. Ово удружење може почети да се креће кроз цео евроазијски регион, прво према Турској, а затим ће продрети у земље западне Европе, које одавно одржавају блиске контакте, како с Русијом, тако и с истоком, на пример, у Немачку.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА