Најновије

Србима забрањено да пуцају на Божић још у 19. веку

БЕОГРАД-"Забраном пуцања о Божићу" која потиче из 19. века, наређено је да се престане са навиком обележавања празника пуцањем из пушака и пиштоља, јер су се највећи тренуци среће и радости често завршавали трагично због овог обичаја.
Пуцање на Божић (Фото: Јутјуб)

Пуцање на Божић (Фото: Јутјуб)

Време је новогодишњих и божићних празника, а поред породичних окупљања, прослава и дружења са пријатељима, још једна од асоцијација на ове важне датуме је и пиротехника, а још страшнији и опаснији обичај – пуцање из оружја. Власт у Београду је 22. децембра 1841. године уредила ову ризичну традицију на посебан начин. “Забраном пуцања о Божићу” наређено је да се престане са навиком обележавања празника, овог и сличних, пуцањем из пушака и пиштоља. После скоро 2 века, људи и даље прибегавају оваквим слављима, која су се неретко завршавала трагично, а врло често су у ритуале била укључена и невина деца. - Као што је и до сада прочи налог постојао, да нико без разлике од житеља вароши Београда, по вољи и расположенију свом пушке мећати и с том опасном забавом увесељавати се не сме, тако се и од сад од стране Управителства вароши Београда ова заповест за свагда и у свако време пооштрава, да нико при домаћем весељу свом, пушке избацивати не сме – пише у овој публикацији.
Прочитајте још:Нема Божића без чеснице
- Чега ради се при овом наступајућем великом празднику Христовог Рођества, предизлоџена заповест сваком препоручује, и поставља да ће сваки који би се ухватио, да је при ручку или обичном ком весељу и располоџенију пушку избацио, и торџеством овог великог Праздника изговарати би се хтео, да ће казни подлећи – наглашено је у “Забрани пуцања о Божићу”. Ова публикација из 19. века почела је да кружи интернетом и дрруштвеним мрежама, а судећи по броју људи који су је подржали, можда и не би било лоше усвојити овај закон опет и строго кажњавати овакве непромишљене поступке. Извор: Телеграф.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА