Најновије

Пронађено лежиште од 500 милиона тона бакра и злата

БОР - На подручју села Мали Кривељ поред Бора, геолози Рударско топионичарског басена Бор открили су ново, богато лежиште руде бакра.
Борски рудници (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Борски рудници (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

На основу резултата добијених из пет бушотина, просечан садржај бакра у руди испод Малог Кривеља креће се од 0,25 до 0,64 одсто, а резерве износе укупно 500 милиона тона руде. "Центар лежишта Мали Кривељ је отприлике код овдашње школе, где минерализација бакра почиње од саме површине терена и иде до 600, па и до 800 метара дубине", каже за Танјуг руководилац сектора за геологију РТБ-а Бор, Трајча Тончић. Према његовим речима, на поменутом лежишту постоје два слоја рудне жиле бакра, а први креће од саме површине, па до неких 250 метара, где је садржај бакра 0,35 одсто. "Следи прослојак јаловине од 10 до 50 метара, а испод њега, на дубини од 300 до 500 метара је најбогатије орудњење, чији садржај бакра иде од 0,4 до 0,6 одсто. У том делу садржај злата је изнад 0,2 грама по тони, што је одмах иза оног у Борској реци, а боље него у свим осталим порфирским, великим лежиштима РТБ-а Бор", наводи Тончић. Геолози ће у наредне две године наставити истраживања на овом подручју, како би се тачно установило колико је лежиште. Према досадашњим анализама руда бакра у овом лежишту није оксидна, тако да је изузетно повољна за експлоатацију и флотирање.
Прочитајте још:Србија лежи на неоткривеној нафтиНевероватно: Чистио имање па пронашао аутомобиле у вредности од 16 милиона евраМистериозни скелети и посуде пронађени на локалитету код Ваљева
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА