Најновије

ПОСЛУШАЈТЕ ТЕЛО: Ако имате један од ових знакова, вашем организму нешто озбиљно фали

Тело има своје начине да вам саопшти да вам у организму фали неки витамин, па би требало да посебно обратите пажњу на неке ствари како бисте знали шта се дешава.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

1. Испуцале усне

Сува кожа на устима и пукотине са стране нису само визуелно непривлачни, већ могу да буду знак да у организму нешто не штима. Ако лабело не помаже, можда је у питању недостатак витамина из групе Б, као и цинка и гвожђа. - Пукотине са стране усана се јављају често код вегетаријанаца који још увек нису научили како правилно да замене неке ствари. Телу су неопходни протеини да би могло нормално да фукционише, па се ово јавља и у периоду тешких дијета - истиче дерматолог др Горана Исаиловић. Решење: Једите више туне, масне тибе као што је лосос, јаја, кикирикија и махунарки. Гвожђе се лакше апсорбује када је у комбинацији са витамином Ц па покушајте у исхрану да укључите што више цитрусног воћа.

2. Опадање косе

- До губитка косе долази из више разлога, од којих је генетика пресудна. Ипак, у питању може да буде и неисправна исхрана, па уопште није реткост да приликом дугих и агресивних дијета приметимо осип по кожи и кренемо да губимо косу - истиче дерматолог. Најчешче се ради о недостатку биотина (витамин Б7) који је познат и као "витамин за косу". Проблем је у томе што организам не складишти већину витамина из Б групе, па морају редовно да се уносе, баш као и витамин Ц. Решење: Једите што више куваних јаја (али не претерујте ако имате проблем са холестеролом), авокада, печурака, соје, ораха, јагода и банана.

3. Бубуљице попут акни у пределу руку, бутина, образа и задњице

Бубуљице могу открити пуно тога о вашем здрављу. - Није тајна да наша исхрана утиче на изглед наше коже, па и људи који имају проблем са бубуљицама или акнама морају посебно да воде рачуна шта једу. Треба избегавати шећере, а здраве масне киселине су неопходне - истиче саговорница. Појава оваквих бубуљица, посебно на деловима тела као што су руке, ноге и задњица, може да буде знак да вам, поред масних киселина, фале и витамини А и Д. Проблем је у томе што даме најчешће изгебавају масти, мислећи да то може само да погорша изглед њихове коже, али истина је да нису све масти исте. Док би требало да избегавате засићене и транс масти, здраве масти (које се у риби налазе у изобиљу) неопходне су и за кожу и за косу, али и за цео организам. Решење: Једите више рибе, зеленог лиснатог поврћа, слатког кромпира и црвених љутих паприка.

4. Трњење ногу и руку

Иако ово може да буде знак да није у реду нешто са периферним нервим системом или да имате проблем са циркулацијом, повећан унос неких витамина може и те како да вам помогне. Поново је реч о проблематичној Б групи, а овог пута би требало да се концентришете на витамине Б9, Б6 и Б12. Решење: Окрените се спанаћу, шаргарепама (најбоље сировим), шпаргли, јајима, пасуљу и шкољкама.

5. Грчеви у мишићима

Сваки спортиста ће вам рећи да се овде ради о недостатку магнезијума, калцијума и калијума. Ово је, заправо, прилично честа појава, и готово увек може да се реши повећаним уносом намирница које су богате овим минералима. Најчешће се јавља код људи који напорно тренирају, па путем зноја губе доста минерала - али то и не мора да буде случај. Решење: Једите више банана, бадема, лешника, трешњи, јабука, броколија, и тамног зеленог поврћа као што су кељ или спанаћ.
Прочитајте још:КОЛИКО ДУГО СПАВАТЕ: Мање од 8 сати сна и погледајте којих 25 страшних последица вас чека!НАПРАВИТЕ МОЋАН ИМУНОЛОШКИ ШТИТ: Прво нестају подочњаци, а затим цело тело заблиста (РЕЦЕПТ)
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА