Најновије

ПРОВЕРИТЕ: Ову болест има 25 одсто мушкараца а да то не зна

Готово 80 одсто људи који имају болест јетре немају праву дијагнозу, открива нова студија Baylor College of Medicine. Реч је о масној јетри која није узрокована алкохолизмом, а истраживање показује да масној јетри узрок није ни хепатитис ни претерано испијање алкохола.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Међутим, кад су стручњаци ревидирали историју болести пацијената тек је њих 39 одсто с дијагнозом болесне јетре имало абнормалне нивое јетрених ензима документоване у својим картонима, а за 22 одсто пацијената се споменула могућност те болести. Ова болест је врло раширена, што може бити разлог због чега лекари истичу да ово стање тражи пажљиву дијагностику и исправну терапију. У студији из 2013. направљеној на Johns Hopkings University, откривено је да један од шесторице мушкараца у својом касним 30-има има масну јетру. А тај број је у порасту како пацијенти старе па један од четворице мушкараца у 40-има има масну јетру. Велик број лекара раније је игнорисао масну јетру јер су веровали да је безопасна, но није више тако. Она је често повезана с високим крвним притиском, дијабетесом, гојазношћу, високим холестеролом и ниским "добрим" холестеролом.
Прочитајте још:Седење је штетно као и пушење: Не верујете? Погледајте овај видео!Сусам и мед – комбинација која лечи више од десет болести
Извор: Menshealth

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА