Најновије

Китаровић: Хрватска има недефинисану спољну политику

ЗАГРЕБ – Председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да Хрватска тренутно има недефинисану спољну политику, а не две спољне политике, и нагласила да неће учествовати у таквој спољној политици ако је она сукобљавање са суседним државама.
Колинда Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

Колинда Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

Садашњу спољну политику Хрватске председница је тако оценила у интервјуу који је синоћ дала за РТЛ-телевизију, одговарајући на питање има ли Хрватска у овоме тренутку две спољне политике - једну премијера Зорана Милановића и једну председнице Републике, и је ли то лоше за Хрватску да се тако представља према споља. „Не бих рекла да имамо две спољне политике, мислим да тренутно имамо недефинисану спољну политику, и то понављам од самога почетка, пре него што сам уопште преузела дужност председнице Републике”, изјавила је она. На примедбу новинара није ли се пре одласка у Мађарску требала срести с премијером Милановићем и с њим усугласити ставове, председница је навела примера како је Милановић никада није питао с каквим ће ставовима наступити на Европскоме већу када је реч о спољној политици, пренела је Хина. Она је нагласила да је након што је објављен датум парламентарних избора, реч о техничкој Влади и према закону о преносу овлашћења, ова влада има своја ограничења. „Под број три, ако је наша спољна политика сукобљавање са суседима, ја у томе нећу суделовати”, рекла је Грабар Китаровић. Она сматра да Хрватска треба да учини све што је „у нашој моћи како бисмо сада поправили нарушене односе са суседима и да је политика 'ми или они' врло лоша, како у Хрватској тако и споља, и да таква политика може имати дугорочне последице које се онда не могу годинама поправити”. „Ако сте пратили оно што се расправљало на састанку В4, тамо апсолутно нико није рекао ништа против избеглица и миграната; штавише хуманитарно питање наглашавало се као прво питање, али се такође разговарало и о дугорочним размерима кризе, о томе како је то сигурносно питање, како преко наших граница пропуштамо, ако не потенцијалне терористе, онда барем кријумчаре дроге и људима”, рекла је Грабар-Китаровић. Дакле, навела је хрватска председница, „хумано лице да, али требамо и заштитити своју државу”.
Прочитајте још:Генијални ратни план Пекинга: Неколико стотина милиона резервиста има невероватан задатак у случају сукобаПУТИНА У СИРИЈИ ПРЕДВИДЕО И КУРАН: Ево шта је записано у муслиманској светој књизи
Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА