Најновије

ЛИЦЕМЕРНО: Министар Вербић рекордер, запослио 1.800 људи

БЕОГРАД - Број учитеља, наставника, професора, али и ненаставног особља, повећан је за око 1.800, и то у тренутку када ресорни министар Срђан Вербић тврди да је 4.000 просветара технолошки вишак, а да 15.000 нема пуну норму.
Срђан Вербић (Фото: Јутјуб)

Срђан Вербић (Фото: Јутјуб)

Број чиновника запослених на одређено увећан је и у Министарству рада, док је више стално запослених у Министарству унутрашњих послова. Ипак, Вербићев сектор је лидер. Министарство просвете, у које се убрајају све школе, факултети и научни институти, у првој половини године, како се сазнаје, повећало је број запослених на одређено за око 1.800. Истина, број оних који има стални радни однос је смањен, али знатно мање него што је било повећање на одређено. - Невероватно је да се ово дешава у време забране запошљавања у јавном сектору! Посебно када је реч о просвети, где је јасно да постоји велики вишак запослених. Изговор је да је реч о примању на одређено, али обично се тако улази у јавни сектор. Прво месец, два, три, онда до краја године, па стално запослење. После не можете да их истерате ни пушком - указује саговорник из Владе Србије. Подсећања ради, пре свега 45 дана, на почетку школске године, Вербић је изјавио да је 4.000 просветара технолошки вишак, а да 15.000 њих нема довољан број радних сати. - Истина, постоји и 12.000 отворених радних места на којима би неко од оних 15.000 без норме могао да се запосли, што представља нелогичност - признао је он. Изгледа да је примање нових радника начин да се реши ова нелогичност. Стручњаци указују да се доводи у кредибилитет цео план штедње. Економиста Александар Стевановић истиче да је то запошљавање проблематично јер нема суштинских проблема да се одлуке Владе о незапошљавању спроведу. Нема, како додаје, као раније, коалиционих партнера који би могли да уцењују најјачу странку. - Раст броја државних чиновника није добар знак - јасан је он. Стевановић признаје да је овој влади лакше јер је тим министарке државне управе Кори Удовички доста добро урадио посао, па се сада зна колико има чиновника и колико их је стварно потребно. - Имамо материјал да се направи реформа јавног сектора. Нема више изговора да не знамо колико нам треба службеника - наводи он. У Министарству просвете објашњавају да је просвета највећи систем, који обухвата и више од 100.000 наставника, па се 95 одсто буџета министарства издваја само за плате. Нова запошљавања се у највећем броју односе на пријем наставника и ненаставног особља у основним и средњим школама, који су заузели места оних колега који су из неког разлога напустили систем, јер свакако ученици не могу бити без часова - објашњавају у министарству и додају да за сва запошљавања имају сагласност Министарства финансија и владине Комисије за запошљавање. У Министарству државне управе и локалне самоуправе, које води Кори Удовички, кажу за Курир да се број радних места на неодређено и одређено време у директним и индиректним корисницима консолидованог буџета смањио у нето износу око 11.500, у периоду од јануара 2014. до јуна 2015. године. - Број радних места на неодређено смањен је за око 16.000, док је број радних места на одређено време увећан за око 4.500 - наводе у министарству.
Прочитајте још:Апсолутно сиромаштво погађа 628.000 људи у СрбијиКАКО ГРАЂАНИ РЕАГУЈУ НА РТС ПРЕТПЛАТУ: Коме бре да узму прасе?! (ВИДЕО)
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА