Најновије

НОВИ МОСТ ПРЕКО ДРИНЕ: И овде ће бити спојени Република Српска и Србија

БРАТУНАЦ - Изградња моста вредног око 12 милиона евра преко реке Дрине, између Љубовије и Братунца, почеће у уторак 20. октобара. Почетак радова на овом изузетно значајном инфраструктурном пројекту који ће спајати БиХ, односно РС, и Србију озваничиће Александар Вучић, премијер Србије, и Милорад Додик, председник РС.
Мост ће спојити Братунац и Љубовију (Фото: Независне)

Мост ће спојити Братунац и Љубовију (Фото: Независне)

"Договор Србије, БиХ и Републике Српске је да Србија финансира израду комплетне планске и техничке документације и изградњу моста с приступном саобраћајницом са своје стране, БиХ ће финансирати изградњу објеката на граничном прелазу, а Република Српска приступне саобраћајнице на територији РС", рекли су јуче у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске. Према овом договору, Србија ће изградњу моста финансирати са око 4,5 милиона евра, гранични прелаз који финансира БиХ коштаће око седам милиона евра, док ће приступне путеве финансирати ЈП "Путеви РС" с око 400.000 евра. Што се тиче заједничког граничног прелаза, он ће се састојати од шест трака за улаз и излаз, за путничка возила, аутобусе и камионе, као и заједнички терминал са четири саобраћајне траке за путнички и аутобуски саобраћај, а две за камионе. "Јасно је дефинисана оправданост изградње овог моста јер би он био веза између магистралног и регионалног пута у РС и магистралног пута у Србији. Осим тога, изградњом овог моста би се постигао убрзан економски развој тог подручја", рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС. Гравитационо подручје моста преко Дрине са србијанске стране обухвата општине Љубовија, Бајина Башта и Мали Зворник, док са стране БиХ општине Сребреница, Братунац, Зворник и Милићи. Изградњом овог моста поново ће бити успостављен теретни саобраћај који је због дотрајалости старог моста обустављен прије неколико година.
БРОЈКЕ 12 милиона евра вредност моста 227 метара дужина 13,9 метара ширина 2.000 метара површина надстрешнице
Извођач грађевинских радова на мосту биће београдска компанија "Ратко Митровић", са којом су 29. септембра ове године представници Владе Србије потписали уговор. Радници и механизација ове фирме још у петак почели су радове на уређењу терена и рашчишћавању трасе са десне стране Дрине. Сам мост биће дугачак 227 и широк око 13,9 метара, имаће две коловозне траке укупне ширине 6,5 метара, две ивичне траке ширине пола метра, две пешачке стазе ширине по 1,75 метара, те две бициклистичке стазе ширине по 1,7 метара, док ће надстрешница изнад моста бити површине 2.000 метара квадратних. Подсећања ради, прича о изградњи моста започела је још 2013. године када су Недељко Чубриловић, тадашњи министар саобраћаја и веза РС, и Велимир Илић, бивши министар грађевинарства и урбанизма, потписали протокол. Тада је било планирано да радови на мосту почну одмах у 2014. години, што се ипак није десило због компликованих процедура и чињенице да је Србија због овог пројекта морала потписивати и протокол са Босном и Херцеговином.
Прочитајте још:ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ОСЛОБОДИО ПРИШТИНУ: Одржан парастос војводи Танкосићу поводом 100 година од погибије (ФОТО)ЗЛОЧИНАЦ ФОРМИРА ВОЈСКУ: Главашеви „црнокошуљаши“ парадирали Загребом (ВИДЕО)
Извор: Независне  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА