Најновије

TRIDENT JUNCTURE: Ништа слично НАТО алијанса није урадила од 2002. године!

БРИСЕЛ – НАТО снаге сутра почињу највеће војне вежбе у више од десет година у којима ће учествовати око 36.000 војника, углавном у Италији, Шпанији и Португалу.
НАТО (Фото: nato.int)

НАТО (Фото: nato.int)

Вежбе назване Trident Juncture (Спој трозупца), обима који није виђен од 2002, трајаће од 3. октобра до 6. новембра. Поред копнених и ваздушних вежби предвиђене су и поморске вежбе у Атлантику и у Средоземљу. Сценарио за вежбе укључиће све садржаје модерног ратовања, али и противракетну одбрану, сајбер нападе и „хибридно ратовање” са операцијама пропаганде, у августу је најављујући маневре рекао француски генерал Жан-Пол Паломерос, врховни командант савезничких снага за реформу НАТО. Паломерос је рекао да вежбе НАТО снага нису конкретно повезане с кризом у Украјини и с растућом напетошћу с Русијом, указујући да је одлука о тим вежбама донета на самиту алијансе 2012. године у Чикагу када је партнерство са Русијом било одлично. Мада је одржавање ове војне вежбе планирано одавно, оне подржавају политику јачања војних маневара коју је Алијанса усвојила на самиту у Велсу у септембру 2014. због украјинске кризе. Због руског припајања Крима, затим почетка сукоба проруских сепаратиста на истоку Украјине у пролеће 2014, НАТО је прекинуо сваку практичну сарадњу са Русијом. Алијанса је такође појачала поморске и ваздушне патроле на свом источном крилу и реформисала трупе да могу да интервенишу брже у случају кризе.
Прочитајте још:OБЕЗГЛАВЉИВАЊЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Директан погодак у још један командни центар (ВИДЕО)Бесни исламисти прете и урлају док гледају како одлази руски Су-25 којег нису успели да оборе (ВИДЕО)
Операције на терену за маневре Трајдент почеће у Италији 21. октобра, а прве две недеље вежби биће посвећено симулацијама конфликтних ситуација и интервенцијама на рачунарима. У вежбама ће учествовати око 36.000 војника из више од 30 земаља, укључујући 28 земаља НАТО и земље-партнере Алијансе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА