Најновије

ОН ЈЕ БИО СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА БОРЦЕ ИСИС-А: Слали су хиљаде терориста само да би га убили (ВИДЕО)

Хевал Хардем, познатији као "Снајпериста Муса", успео је да се увуче у главе ИСИС-ових бораца за време вишемесечне опсаде Кобанија. Курдски борац имао је 26 година, рођен је у Ирану и придружио се курдским снагама пре три године. У Кобанију је био од првог до задњег дана опсаде, а када није убијао борце ИСИС-а, обучавао је Курде.
Снајпериста Муса (Фото: Принтскрин јутјуб)

Снајпериста Муса (Фото: Принтскрин јутјуб)

Муса је у разговору за курдске медије изјавио да користи руску пушку Драгунов, која му омогућује прецизност на око 400 метара. Похвалио се да је једног ИСИС-овца чак успео да погоди у главу док је бежао, док су му друге, мирне мете биле знатно лакше за гађање. У Кобанију је провео четири месеца, селећи се из рушевине у рушевину и "скидајући" борце ИСИС-а. “Када су падали снег или киша, успео сам да их убијем још више. Убио сам све своје мете, не разбацујем се мецима”, изјавио је за курдске медије.У септембру 2014. године ИСИС-ови борци освојили су 350 курдских села на северу Сирије, а Кобани је требало да буде њихов највећи улов у том нападу. Када је опсада Кобанија привукла пажњу медија, ИСИС је послао хиљаде бораца у подручје како би осигурали надмоћ. То се показао као арогантан потез јер су Курди, уз помоћ Ирачана и Сиријаца, успели потпуно уништити ИСИС у Кобанију. “Након ослобођења Кобанија, обишао сам град и пронашао све своје мете, препознајући их по метку”, хвалио се Муса, којем се приписују стотине убистава. Један Италијан међу курдском војском, познат само као Марчело, написао је о Муси следеће: “У граду у којем смо били потпуно надвладани, а непријатељ је окупирао већину зграда, снајпериста је био краљ. Чеченски снајперисти ограничавали су наше кретање и многи су моји суборци пали. То су били плаћеници који су дошли како би нас истребили. Нисмо могли да погинемо у страху да нам их не откине снајпериста. Тада је дошао Хардем и рођен је "Снајпериста Муса" који ће утерати страх у срца непријатеља. Ако су снајперисти били краљеви Кобанија, Хардем је био цар. Сваки пут када је настао проблем, Хевал Хардем је знао да га реши. Борио се дању и ноћу, ни један га чеченски снајперист није могао да га победи и ширио је страх улицама Кабанија. Многи моји саборци живи су захваљујући њему. Ако је икада рођен прави јунак, то је био Хархдем, јунак Кобанија”. Нажалост, Хевал Хардем је погинуо почетком ове године у борбама.
Прочитајте још:МЕРКЕЛ: Укључити Башара у решење кризе у Сирији!САД УПОЗОРАВАЈУ РУСИЈУ: Не дирајте наше савезнике у Сирији, гађајте само ИД
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА