Најновије

Више од пола човечанства има ову болест! А ви?

Скоро две трећине светске популације млађе од 50 година инфицирано је вирусом херпес симплекса типа један (ХСВ-1). Ако не знате о чему је реч, у питању је вирус од којег вам излазе грознице на усни, а понекад и другим деловима коже и слузокоже, па и гениталијама.
Херпес на усни (Фото: Википедија)

Херпес на усни (Фото: Википедија)

Према најновијем извештају Светске здравствене организације (СЗО), тачна бројка заражених обухвата 3,7 милијарди људи на свету. Наравно, на различитим крајевима планете, различити су и проценти, па тако у неким деловима Африке малтене 100 одсто људи има у свом организму овај вирус. Не би то било толико страшно да осим ХСВ-1 не постоји и ХСВ-2, познатији као генитални херпес. Оба вируса, ако се не лече, могу особу да доведу до слепила, а у тежим случајевима и до упале мозга, па и смрти. Научници још нису сасвим сигурни да ли су ово до краја сасвим два различита вируса, јер иако ХСВ-2 може да се пренесе искључиво сексуалним путем, ХСВ-1 може да инфицира другу особу оралним сексом и изазове симптоме и на полним органима. Такође, ХСВ-1 мајка може пољупцем да пренесе на своју бебу. Колико је ово опасно, говори податак да је главни узрочник слепила у Северној Америци управо херпес. Иако су, ето, скоро сви заражени једним или другим вирусом херпеса, пликови на уснама, по кожи или гениталијама не искачу свима. Вирус је у стању да се притаји годинама и деценијама, чекајући свој тренутак да се испољи, углавном онда кад имунитет особе ослаби. Иако је у питању једно од најчешћих дермато-венеролошких обољења, мушкарци и жене којима се пликови манифестују на пенису или вагини, често бивају стигматизовани и осуђени од стране друштва. Могуће је тестирати се на херпес, али СЗО сматра да би обавезни скрининзи били непотребни и неисплативи, јер болест код иначе здравих одраслих особа не прави никакве веће проблеме. Притом, што се грозница и пликова тиче, они се лече углавном само симптоматски, наношењем крема, масти или пудера који омогућавају да се лезије на кожи или слузокожи што пре зацеле и повуку. Такође, против херпеса могу да помогну и нека средства из домаће радиности. Једини лекови који би помогли организму да избаци ХСВ јесу антивиротици, али се они не препоручују, осим у екстремним случајевима, јер су они последња линија одбране од много опаснијих вируса као што су свињски грип или ебола и организам не би требало навикавати на њих.
Прочитајте још:Ево шта ће се десити вашем телу ако једете 2 банане дневноИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ: Погледајте шта може да се деси ако преломите лек пре него што га попијете
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА