Најновије

ЧЕДА О ПЕТОМ ОКТОБРУ: Да ли је Путин надиграо Запад у Србији 5. октобра!? (ВИДЕО)

БЕОГРАД - На трибини поводом 15 година од „петооктобарске револуције“, у организацији недељника „Време” и немачког Форума цивилне мировне службе (ЗФД), лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изнео је тезу да је „Коштуница на власт доведен утицајем Москве, а не Запада“.
Чедомир Јовановић (Фото: ЈуТјуб)

Чедомир Јовановић (Фото: ЈуТјуб)

"Не заборавите да је Рус Иванов дошао у Београд и довео Коштуницу на власт!" - рекао је Чедомир Јовановић у току дискусије на овој трибини, подсећајући на долазак Игора Иванова, тадашњег шефа дипломатије, у Београд одмах после избора у септембру 2000. године. „Бесмислено је да одговарам на неке ствари и то нећу чинити како не бисмо трошили време за ову трибину. А сви који говоре о помоћи Запада требало би да се сете да је Рус Иванов дошао у Београд и довео Коштуницу на власт, посредујући између њега и Милошевића.“ – рекао је Јовановић, коментаришући информације изнете на дискусији о томе да је "Запад финансирао 5. октобар". Познато је, што је изнето и на овој трибини, да је бивши амерички амбасадор у Београду, Вилијам Монтгомери, потврдио да су САД потрошиле преко 100 милиона долара за финансирање Отпора и опозиције. Монтгомери је јавно тврдио и да је у Будимпешти постојао центар под управом ЦИА који је служио за безбедну комуникацију покојног Зорана Ђинђића са америчким лидерима као што су Бил Клинтон и Медлин Олбрајт који су руководили операцијама у Србији на пољу свргавања Слободана Милошевића са власти. Постоји цео низ информација које доказују да је Запад на челу са САД-ом финансирао и управљао организацијом Отпор и опозицијом окупљеном у тзв. ДОС. Интересантна је изјава Игора Иванова из септембра 2000. године коју је дао српским медијима, а која показује да је Владимир Путин у то време веома заинтересовано мотрио на догађаје у Београду, а можда и одиграо кључну улогу у формирању нових српских власти, што потврђује и изјава Чедомира Јовановића. Иванов је после избора 24. септембра 2000. године, дошао у Београд и после разговора са Слободаном Милошевићем, Војиславом Коштуницом, Живадином Јовановићем и патријархом Павлом, медијима рекао да је он дошао „по налогу Владимира Путина да би из прве руке добио информацију о развоју ситуације“. Сасвим је извесно да је Кремљ у целој ситуацији одиграо на карту одржавања колико-толико национално оријентисаних политичара у новој гарнитури политичара којима је власт у том тренутку била надомак руке, па је по принципу "спашавај шта се спасти може", излобирао да Војислав Коштуница буде кључни фактор у новоуспостављеном политичком естаблишменту Србије. Познато је да је Коштуница био "предизборни адут" Зорана Ђинђића као човек "неупрљане политичке прошлости" за којег ће већина грађана Србије да гласа, међутим, после свргавања режима Слободана Милошевића било је потребно обезбедити останак Коштунице у игри, а то је вероватно и био задатак, како каже Јовановић, Руса Иванова. Останком Коштунице у игри после свргавања Милошевића, обезбеђено је да на власт у Србији не дођу апсолутно "про-западни" људи какви су били сви у ДОС-у, сем Коштунице. Кремљ је очигледно проценио прави тренутак да ангажује своју дипломатију у Београду и на тај начин практично на самом крају игре помрси конце Западу који се надао потпуно про-западним властима у Београду. Погледајте шта је све Чедомир Јовановић рекао:
Прочитајте још:Крстић осуо по ДС-у: Програм ДС-а не знате ни да прочитате!РУСИЈА СЕ СПРЕМА: Сутра је један од најзначајнијих датума за Путина!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА