Најновије

СТВАРИ ПОСТАЈУ ВЕОМА ОПАСНЕ: Турска је спонзор Исламске државе

ВАШИНГТОН - Пентагон није потврдио тврдње турских власти да је руски борбени авион ушао у ваздушни простор Турске.
Турска авијација (Фото: ЈуТјуб)

Турска авијација (Фото: ЈуТјуб)

"Ми не можемо у овом тренутку потврдити да је руски борбени авион ушао у турски ваздушни простор. Знамо да се инцидент десио на граници Сирије и Турске." - каже Стив Ворен, представник Пентагона. "У току дана ћемо истражити све детаље." - додао је амерички званичник. Подсећамо, руски председник Владимир Путин је рекао да је руски борбени авион нападнут на око километар удаљености од турске границе, те да је пао на удаљености од 4 километра од турске границе. "Турска ни на који начин није била угрожена." - рекао је данас Путин. Путин је такође данас потврдио да је Турска једна од земаља које су у кругу спонзора Исламске државе. Он је рекао да је Русија у више наврата добила информације да Турска купује нафту од џихадиста у Сирији. Реч је о делу турског деловања које представља "јавну тајну". Трезор САД је још 2014. године оптужио Турску да тргује нафтом са Исламском државом. По свему судећи, Турска је оборила руски авион због тога што је руска авијација појачала ударе по нафтној структури Исламске државе у Сирији. Наиме, Путин је недавно истакао да се против Исламске државе реално боре сиријска војска и ирачки Курди. На тај начин је Курде на одређени начин Путин означио као своје савезнике, а то је Турску у њеним калкулацијама могло озбиљно уздрмати. Путин је у више наврата истицао да је најважније прекинути трговину нафтом као главни извор финансирања Исламске државе. Недавно је на самиту Г20 рекао отворено да међу финансијерима Исламске државе има и чланица Г20, а данас је отворено говорио о Турској као спонзору и финансијеру Исламске државе. „Овај трагични догађај имаће озбиљне последице по руско-турске односе. Увек смо се према Турској односили не само као према блиском суседу, већ и пријатељској држави. Не знам коме је ово било потребно, нама у сваком случају није“, изјавио је Путин данас током сусрета са јорданским краљем Абдулахом II.

Оборени руски авион Су-24 био је на задатку у борби против терористичке организације Исламска држава, наносећи ударе на упоришта терориста, каже руски председник, пренео је Спутњик.

Руска Федерација је одавно забележила обимне испоруке нафте у Турску из оних делова Сирије који су под контролом терориста, рекао је Путин. Према речима председника, одавде је потицао „велики део новчане подршке терористичким бандама“, наводи Спутњик.

Сергеј Шојгу, министар одбране РФ, отпужио је Турску да је оборила авион на простору Сирије, те да никако Турска не може доказати да је руски авион био у ваздушном простору Турске, а са друге стране Ахмет Давутоглу, шеф турске дипломатије, рекао је да је Турска имала право да обори руски авион. Свет страхује од даље ескалације, а Путин је данас истакао да Турска покушава НАТО алијансу да стави у службу Исламске државе, тиме што је упутила позив НАТО алијанси после обарања руског авиона.
Прочитајте још:ДАВУТОГЛУ ОШТРО: Имали смо право да оборимо руски авион!Путин: Наш авион је оборила турска авијација – Турска никако није била угрожена!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА