Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО АЛАРМ ЗА СРБЕ: Бајден дошао на скуп у Загреб

ЗАГРЕБ – Тачно у подне, у кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић почео је самит Брдо-Бриони на коме учествују председници држава бивше СФРЈ и Албаније, а коме присуствују амерички потпредседник Џозеф Бајден и председник Савета Европе Доналд Туск.
Бајден у Загребу (Фото: ЈуТјуб)

Бајден у Загребу (Фото: ЈуТјуб)

На самиту Брдо-Бриони учествује председник Србије Томислав Николић, који је уочи самита рекао да је Србија добар пример суседа. Бајден је у Загреб допутовао нешто пре 8,00 сати, неколико минута раније него што је било предвиђено. Реч је о првој посети неког високог госта из САД након седам година, као и окретање и њихово занимање за Југоисток Европе. На аеродрому су га дочекали саветник за националну безбедност Јосип Буљевић, саветник за спољну политику председнице Китаровић Дарио Михелин, као и супруг председнице Хрватске Јаков Китаровић. По доласку се најпре средо са Туском са којим је, како су пренели хрватски, медији говорио веома кратко, а делић разговора од десетак секунди је био посвећен бејзболу. Билатерални сусрети Бајдена одржани су у загребачком хотелу Westin, где је после Туска разговарао са словеначким председником Борутом Пахором. Амерички потпредседник разговарао је и са премијером Зораном Милановићем, а како тврде хрватски медији, тај сусрет је трајао сат уместо предвиђених пола сата. У јавност је процурила занимљива изјава потпредседника Бајдена који је рекао: „Овде сам био први пут када је још био жив Тито, па видите колико сам стар. Био сам у Хрватској и када је био Туђман”, рекао је 73-годишњи Бајден између састанака с Пахором и Туском у хотелу Westin. „За САД и мене лично, али говорим у име америчког председника, ова је регија у последњих 25 година од изузетног интереса”, рекао је Бајден новинарима, додајући да је регионална иницијатива Брдо-Бриони добар посао јер успева у последњих пет година окупити све челнике на разговор.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Путин никад не прашта издају, Турска је мали играч за РусијуДачић: На примеру Србије нарушени сви међународни принципи (ВИДЕО)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА