Најновије

ДА ЛИ КРЕЋЕ "ВОЈВОДИНА": Мађарски Јобик хоће хаос у Србији

НОВИ САД - Ми сами знамо шта су проблеми и како се решавају и не треба нам тутор из Мађарске, поручио је јуче Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара коментаришући отварање канцеларије мађарског ултрадесничарског покрета Јобик у Сенти прошлог четвртка.
Иштван Пастор (Фото: ЈуТјуб)

Иштван Пастор (Фото: ЈуТјуб)

Иштван Саваи, потпредседник и посланик ове странке у мађарском парламенту, коју неки карактеришу и као фашистичку, рекао је на отварању да му је циљ да „олакша двострану комуникацију са Мађарима у 'јужним крајевима'”, како иначе у Јобику називају Војводину. „Сматрао сам да као посланик који се бави националном политиком треба да и на отцепљеним територијама обезбедим могућност за Мађаре да ме потраже, да ме информишу о стварима и проблемима који их у свакодневном животу тиште”, рекао је Саваи. Уз опаску да није његово да цени да ли је правно могуће отварање овакве канцеларије, Пастор је поручио и да његова партија зна шта су проблеми и како се они решавају те да им не треба тутор. Како је нагласио, такав став је имао и почетком прошле године, када је Јобик безуспешно покушао да отвори канцеларију у Суботици. Да је отварање ове канцеларије потпуно неприхватљиво сматра и Бојан Пајтић, председник Демократске странке и председник покрајинске владе. Он за „Политику” каже да је реч о екстремистичкој и шовинистичкој организацији. „Ради се о парамилитарној организацији која није регистрована у овој земљи. Полиција и тужилаштво треба да реагују. Деловање те и такве организације не може и не сме бити дозвољено у овој земљи. Последица њиховог појављивања на овим просторима може бити само мржња и страх. Имамо довољно екстремиста у Србији, не требају нам увезени екстремисти. Држава одлучно и бескомпромисно да реагује”, каже Пајтић. Реаговао је и потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић оцењујући да посланику Јобика не може бити омогућен рад којим би ширио своје шовинистичке предлоге и идеје. „На такву провокацију Србија мора одговорити у складу са законом и добрим обичајима у међународној пракси”, рекао је Мировић. Реакције државних органа, за сада, још нема тако да није извесно да ли ће судбина ове канцеларије бити као и оне у Суботици која је убрзо по отварању 24. јануара прошле године и затворена. Како је на сајту Јобика написао Саваи то се десило под притиском власти у Суботици. Он, међутим, тврди и да је са канцеларијом у Сенти ситуација другачија, јер, како наводи, то није испостава партије већ канцеларија посланика коју финансира мађарска скупштина.
Прочитајте још:ЧАНКУ СМЕТА АПИС: Он је урадио исто што и Ђинђићеве убице!ПРЕВАРА НА ДЕЛУ: У Бриселски споразум ставили „Република Косово“
Јобик је трећа парламентарна партија по снази која је након априлских избора 2014. године освојила 24 места, од 199 места у парламенту. Непосредно пред изборе у Мађарској прошле године, ова партија први пут је показала интерес да оснива канцеларије и изван Мађарске, а то се подударало не само са предизборном кампањом, већ и чињеницом да је захваљујући поступку убрзаног добијања двојног држављанства, одједном порастао број нових мађарских држављана са правом гласа и изван територије матичне земље. Тако је Јобик прво отворио канцеларију у Румунији, а затим у Суботици. Отварању канцеларије у Суботици претходило је полицијско саопштење у којем се забрањује њено отварање, уз образложење да је реч о једносмерној улици те да би могло да дође до ометања саобраћаја и да се користи неуслован простор. Ипак, канцеларија је отворена, што полиција није спречила већ је само легитимисала присутне, а међу њима и новинаре. Отварању ове канцеларије није присуствовао Ервин Киш, председник Јобика за „јужне крајеве“ јер је задржан у полицији на разговору. Канцеларија у Суботици врло брзо је затворена, а након овог покушаја Јобик је средином јуна прошле године најавио да ће поново отворити канцеларију у Суботици, али до тога није дошло. Пре две седмице отворили су канцеларију и у словачком месту Дунавска Стреда што је тамо изазвало бурну дебату, а чак је и мађарска влада ову канцеларију прогласила за провокацију. Академици, различити медији и политички противници у Мађарској оптужују Јобик за фашизам, неофашизам, неонацизам, расизам, антисемитизам, мржњу према Ромима и хомофобију. Извор: Политика (А. Исаков - Ј. Церовина)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА