Најновије

КУД ЋЕ САД МИЛО? Румунски премијер шокирао: "Дајем оставку јер то народ тражи"

БУКУРЕШТ - Премијер Румуније Виктор Понта објавио је данас да је поднео оставку, пренела је агенција Агерпрес.
Виктор Понта (фото: Јутјуб принтскрин)

Виктор Понта (фото: Јутјуб принтскрин)

Понта је поднео оставку, дан после масовних протеста у којем је захтевана оставка владе, због трагедије у ноћном клубу, приликом које су страдале 32 особе. - Понта је поднео оставку, јер неко мора преузети одговорност за оно што се догодило. Ово је озбиљна ствар и ми обећавамо да ћемо наћи брзо решење за ову ситуацију - казао је шеф владајуће Социјал демократске партије Ливију Драганеа у парламенту, преноси Ројтерс. Румунски премијер је одлуку донео након разговора унутар владајуће коалиције. - Предајем мандат. Дајем оставку, што значи да исто чини и моја влада. Надам се да ће то задовољити људе који су изашли на улицу - рекао је Виктор Понта. Око 20.000 људи изашло је на улице Букурешта у уторак увече, захтевајући оставку премијера и министра унутрашњих послова, као и градоначелника Букурешта, у којем се налазио ноћни клуб "Колектив". Демонстранти су викали: "Убице!", "Стидите се!" и махали румунским заставама. Румунски председник Клаус Јоанис јуче је на својој Фејсбук страници написао: "Народ је у праву. Неко мора да преузме политичку одговорност за ово. Политичари не могу да игноришу овај талас револта."  
Понта и Мило
Јасно је да премијер Румуније не може бити ни лично упознат нити одговоран за стање инсталација и спровођење безбедносних мера у сваком ноћном клубу, те да је ова оставка поднета искључиво на захтев демонстраната. То је учинио упркос томе што то значи да ће изгубити имунитет у случају покретања поступка против њега у оптужбама за корупцију. С друге стране, његов црногорски колега Мило Ђукановић не намерава да поднесе оставку упркос захтевима народа.
Сведоци кажу да је пожар избио током концерта, када су пиротехничка средства запалила део декорације у подруму. Ватра се убрзо проширила на плафон, који је пао. Гости су у паници покушали да истрче напоље и настао је стампедо. Десетине људи су и даље у критичном стању, а 130 њих је тренутно у болници. Незадовољство грађана поводом реакције власти на трагедију наступило је као логичан наставак њихових захтева за смену Понтине владе, која је одавно оцењена као корумпирана. Против Понте је у септембру подигнута оптужница за прање новца, проневеру и утају пореза. Наводне противзаконите активности односе се на период пре мандата председника владе, када је радио као адвокат. Датум суђења још није одређен. За оставку Виктора Понте залагао се и председник Јоанис, али је Понта имао велику већину у Парламенту.
Прочитајте још:
Извор: Блиц, агенције, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА