Најновије

"Мали човече шта сада?"

Први пут на српском језику у издању Лагуне читаоци имају прилику да се упознају са важним романом Ханса Фаладе, „Мали човече, шта сада ?“ којим је овај немачки писац стекао светску славу.
Фото- Лагуна, насловна страна

Фото- Лагуна, насловна страна

Роман је први пут објављен у Немачкој 1932. а данас се сматра модерним класиком. Роман описује последње дане Вајмарске Републике (Немачка држава од 1919 до 1933), услове живота радника у том периоду, улогу синдиката и владајућих институција, отпуштања на тржишту рада. Предузећа су приказана као ринг у којем се људи из исте класе боре једни против других и откривају своју најгору страну. Упркос светској економској кризи продавац Јоханес Пинеберг и његова жена Јањица верују у срећу. Када се Пинеберг придружује милионској армији незапослених, Јањица одважно преузима бригу о свом очајном мужу. Бројни читаоци у Немачкој и широм света сматрају да је овај роман, написан 1932, најбоље дело Ханса Фаладе. Преведен на многе језике, неоспорно је издржао испит времена. И данас, као и некада, књига не престаје да узбуђује читаоце и изазива дубоке симпатије и саосећање с њеним јунацима, обичним људима који се ничим не истичу и само траже место под сунцем, а изгубљени су у катакомбама цивилизације. Године 1934. је снимљен истоимени филм у којем се јасно види стање младог немачког ума, нарочито после рата и економске кризе. Рудолф Дицен је право име Ханса Фаладе. Рођен је 1893. а псеудоним је почео да користи 1920. када је објавио први роман Млади Гедешал.После бурне младости, два покушаја самоубиства када је имао 18 година, два покушаја одвикавања од дроге, следи још бурнији живот у коме су се смењивали периоди књижевног стваралаштва, два пропала брака, боравци  узатвору због проневере новца. 1945. по налогу Црвене армије постављен је за градоначелника Фелдберга, а онда доживљава нервни слом и борави у болници. Потом се сели у Берлин где умире почетком 1947. године.
Прочитајте још:ВИЗАНТИЈСКА ЕПОПЕЈА: Представљен пројекат филма „Стефан“Са гашењем Танјуга и ова чувена реченица из „Лајања на звезде“ одлази у историју (ВИДЕО)
Извор:Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА