Најновије

ЛЕЧИ СВЕ ОСИМ СМРТИ: Лековита својства ове биљке записана су и у светим књигама!

Божја биљка, како је неки називају, једина је записана и у Библији и Курану. Народ верује да је света и да је Бог створио да лечи све што би могло да мучи једно људско биће.
Црни ким (Фото: Википедија)

Црни ким (Фото: Википедија)

Црни ким (Nigella sativa), позната и као чурокот или калињи, је једногодишња биљка из породице Ranunculaceae. Позната по свом плоду – црном семену које се зове црни ким (немојте га заменити са кимом, Cumunum cyminum, који можете пронаћи у скоро свакој радњи. Црни ким је једна од најпознатијих биљака у историји медицине. У древном Египту су га користили за побољшање пробаве, код прехлада, главобоља, инфекција и зубобоља. Семе црног кима било је пронађено у гробници фараона Тутанкамона. Спомиње се у Библији и Курану, у ком пише да је сам Мухамед о њему рекао следеће: "Црни ким лечи све болести осим смрти".

Универзални лек

Црни ким коришћен је још у старом Египту, а данас је познат као једна од најделотворнијих лековитих биљака у превенцији и лечењу низа здравствених тегоба. Многи га називају и универзалним леком, оним који лечи готово све болести. Спроведено је више од 200 истраживања на различитим универзитетима и у њима је доказано да повољно утиче на велики број болести, посебно аутоимуне – попут мултипле склерозе, реуматоидног артритиса, псоријазе, астме, алергија, алергијског ринитиса, као и да умањује холестерол и триглицериде, ублажава шећерну болест, високи крвни притисак, екцем, акне, бронхитис, упалу плућа и синуса, гастритис, чир, инфекцију хеликобатером, болести јетре, хронични умор, слабу циркулацију, карцином, а од изузетне је помоћи и код хемотерапије и терапије зрачењем. Клинички је доказано да црни ким ублажава симптоме алергије, алергијског ринитиса и алергијске астме, а његово уље шири дисајне путеве и олакшава дисање, а својим антибиотским деловањем спречава развој секундарних бактеријских инфекција, које се често јављају уз сезонске алергије. На природан и сигуран начин припрема организам да блаже реагује на алергене и постепено повећава толеранцију организма на њих.

Одличан за срце

Црни ким делује повољно и на кардиоваскуларни систем. Јачањем зида крвних судова и повећавањем њихове еластичности доводи до регулације артеријског притиска. Истраживања су показала да примена уља црног кимина доводи до снижавања укупног холестерола, триглицерида и вредности такозваног лошег (ЛДЛ) холестерола. Може се користити за снижавање вредности шећера у крви тако што стимулише гуштерачу да лучи инсулин и повећава осетљивост ћелија на њега. Посебан учинак показује код дијабетеса типа 2. Последњих година истраживањима је доказано и антитуморско деловање црног кима, па се он може користити и као помоћ у лечењу карцинома јер делује директно на малигне ћелије и јача обрамбену моћ организма.
Прочитајте још:
Извор: Правда/family.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА