Најновије

СПРЕМА НОВУ СТРАНКУ? Динкић затворио УРС

БЕОГРАД - Министар у неколико влада и бивши председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић поднео је Министарству државне управе захтев да се његово име избрише из регистра политичких партија где је уписан као заступник те партије.
Млађан Динкић (Фото: Јутјуб)

Млађан Динкић (Фото: Јутјуб)

Он је у истом допису истакао и да, што се њега тиче, министарство које води Кори Удовички може да покрене поступак брисања УРС-а из регистра, пошто та партија не постоји већ више од годину дана. Министарство државне управе је, ради провере упутило питање Млађану Динкићу, као једином уписаном заступнику УРС-а - где се тренутно налази седиште те партије, на шта је он одговорио да је напустио странку одмах након избора у марту прошле године. У документу који је доставио министарству у јулу ове године, Динкић наводи да он од тада нема више никаквих додирних тачака са том странком и да, према његовим сазнањима, партија више не функционише нити има седиште. Он је, како се наводи, дао оставку у партији у марту прошле године коју је усвојило Председништво странке, али се потом партија распала и страначка скупштина никада се није састала да усвоји његову оставку. Динкић је у одговору изразио сумњу да ће се то икада и десити те затражио од Министарства да се његово име као заступника избрише из регистра. Пошто одлуку о гашењу партије треба да донесе Скупштина УРС-а, која се према његовом мишљењу више неће састајати, он је Министарству поручио да могу да покрену поступак брисања партије. На питање да ли надлежни могу да избришу партију која не постоји, у Министарству државне управе наводе да је Законом о политичким странкама прописано да то министарство "ако утврди да су испуњени услови за брисање странке из регистра односно ако утврди или сазна да је орган утврђен статутом донео одлуку о престанку рада или ако се странка спојила са другом или другим странкама, а заступник није поднео пријаву за брисање из регистра, може покренути поступак за брисање политичке странке из регистра по службеној дужности". "Заступник политичке странке Млађан Динкић био је у обавези да у року од 30 дана од дана настанка услова за брисање политичке странке поднесе пријаву за брисање политичке странке из регистра и доказе на основу којих се утврђују ове чињенице. Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара за прекршај казниће се политичка странка односно 5.000 до 50.000 динара заступник политичке странке ако у прописаном року не поднесе пријаву за брисање политичке странке из регистра. Уколико заступник то не учини, Министарство ће покренути поступак брисања политичке странке из регистра по службеној дужности", наводе у министарству додајући да је управна инспекција овог министарства која врши инспекцијски надзор, предузела одговарајуће активности ради утврђивања чињеница у вези са престанком рада УРС-а. Након одласка Динкића из партије убрзо се разишла и остала страначка инфраструктура. Потпредседница те партије Верица Калановић добила је функцију у Луци Београд, док је друга некадашња потпредседница Сузана Грубјешић до скоро радила у Центру за међународну сарадњу и одрживи развој Вука Јеремића. Локални функционери и одбори или су основали нове локалне покрете или су колективно или појединачно прешли у друге странке, махом у СНС и ДС.

Више од десет година на власти

Партија Млађана Динкића Г17 плус чинила је део власти у Србији готово све време од октобарских промена 2000. године, да би се пре неколико година та странка преформулисала у Уједињене регионе Србије када се ујединила са многим локалним покретима из Србије. Последњи пут били су у влади са СНС-ом и СПС-ом 2012, али је већ наредне године УРС избачен из владајуће већине. На изборима прошле године УРС није успео да пређе цензус.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА