Најновије

ЧИНИ ЧУДА: 10 разлога зашто треба да једете семенке од бундеве

Изненадићете се кад сазнате колико су ваше омиљене грицкалице здраве.
"Беле" семенке (Фото: pixabay)

"Беле" семенке (Фото: pixabay)

Иако су грицкалице на често на лошем гласу, ове семенке с правом имају своје место на листи здраве хране. Семенке бундеве су одличан пример како укусни залогаји могу вашем телу да пруже најквалитетније хранљиве материје. Семенке бундеве садрже магнезијум, калцијум, калијум, гвожђе, цинк, витамин К, али су богате и влакнима, протеинима и фосфором. Поред тога што их можете јести као грицкалице и ужину, одличан су додатак салатама, супама, умацима, а ево због чега би требало чешће да вам буду при руци.

Штите од рака

Истраживање које су спровели немачки научници је показало да жене у менопаузи које свакодневно једу семенке бундеве имају 23 одсто мањи ризик од развоја рака дојке. Резултати те научне студије су показали да семенке бундеве садрже материје које штите од различите врсте канцера и имају антиупално дејство.

Ублажавају симптоме менопаузе

Не само да штите жене у средњим годинама од рака, већ и поправљају расположење и умањују непријатне симптоме менопаузе. Семенке бундеве смањују главобоље, болове у зглобовима, валунге и појаву наглих промена расположења.

Снижавају холестерол

Уколико имате повишен ниво холестерола, семенке бундеве су одличан избор за ужину између оброка. Истраживања су показала да семнек бундеве могу смањити ниво лошег холестерола за 13 одсто. Поред тога, ове укусне семенке смањују и ризик од стварања тромбова, појаве кардиоваскуларних обољења, можданог и срчаног удара и високог крвног притиска.

Штите од дијабетеса

Семенке бундеве су богате здравим незасићеним масним киселинама који успешно регулишу ниво шећера у крви.

Помажу у мршављењу

С обзиром да су богате влакнима, семенке бундеве ће вас дуго држати ситима. Само 30 грама семенки бундеве садржи 5 грама протеина, алли се у једној шољи налази чак 285 калорија, па их ипак треба јести умерено.

Спречавају депресију

Не само да поправљају физичко здравље, ове укусне грицкалице могу поправити иваше расположење и спречити симптоме депресије, као и негатван утицај стреса на ментално здравље.

Ублажавају болове услед артритиса

Научници су дошли до открића да антиупална својства семенки бундеве могу ублажити болове настале услед артритиса.

Штити од остеопорозе

Семенке бундеве су одличан извор цинка, минерала који је неопходан за јаке и здраве кости. Само 1/4 шоље ових семенки садржи више 17 одсто препоручене дневне дозе цинка.

Несаница и поремећаји спавања

Несаница је сама по себи прилично велики проблем, али је и симптом и узрок других многобројних обољења и поремећаја. Особе које пате од несанице често мучи и депресија. За све оне који пате од недостатка сна семенке бундеве су одличан природни лек. њихово конзумирање опушта ум и тело, елиминише нервозу и анксиозност и побољшава сан. Eво и како то функционише: Семенке бундеве садрже аминокиселину која се зове триптофан. Ову аминокиселину мозак користи за производњу серотонина, неуро трансмитера који се најчешће назива хормон „доброг расположења“. Он смањује нервозу и стрес, подиже расположење, опушта ум и помаже вам да добро спавате. Истраживања показују да конзумирање семенки бундеве у комбинацији са извором угљених хидрата помаже да мозак брже апсорбује триптофан и отпусти серотонин.

Камен у бубрегу

Семенке бундеве су по природи диуретик. Другим речима, оне узрокују мало чешће мокрење услед чега долази до „чишћења“ бубрега и бешике од свих отпадних материја које се налазе у организму. Истраживања показују да семенке бундеве спречавају формирање калцијум-оксалата (камена у бубрегу)  и да помажу у испирању њихових талога. Заправо, чак и код пацијената који не реагују на традиционалне лекове против камена у бубрегу, семенке бундеве имају олакшавајуће ефекте. Треба напоменут  и да су семенке ефикасне у контролисању хипертензије, артритиса и паразитских инфекција, а помажу и у заштити кардиоваскуларног система и јетре.
Прочитајте још:
Извор: stvarukusa.rs/minimagazin.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА