Најновије

Ниси поделио отказе? Плати два милиона!

Председници општина и директори државних установа који не буду смањили број запослених до 2. фебруара 2016. биће кажњени новчано и до два милиона динара.
Кори Удовички (Фото: Јутјуб)

Кори Удовички (Фото: Јутјуб)

Челници државних институција којима је Влада одлуком од 2. децембра наложила да смање број запослених мораће строго и да поштују то правило јер ће у супротном из свог џепа бити принуђени да издвоје око два милиона динара. Толики цех мораће да плате 145 градоначелника и председника општина, те више од 1.500 директора школа и домова здравља који не буду смањили број запослених до 2. фебруара 2016. од. Новчано могу да буду кажњени и руководиоци државних агенција и институција али и челници судова и локалних комуналних предузећа. Неколико је механизама због којих би директори тешко могли да се усуде да изврдају одлуку о смањењу броја запослених. Буџетска инспекција ће, рецимо, строго контролисати износе за плате и број запослених, а свако пробијање плана за динар или једно радно место директори ће морати да плате од 500.000 динара до два милиона. Они ће, такође, ресорном министарству месечно морати да достављају број запослених којима руководе. - За директоре је чак предвиђена и казна од 120.000 до 150.000 динара уколико се усуде на нова запошљавања. Оволики цех мораће да плате и у случају да повећају износ за зараде - каже извор дневних новина Блиц. Челници државних институција којима је Влада одлуком од 2. децембра наложила да смање број запослених мораће строго и да поштују то правило јер ће у супротном из свог џепа бити принуђени да издвоје око два милиона динара. Толики цех мораће да плате 145 градоначелника и председника општина, те више од 1.500 директора школа и домова здравља који не буду смањили број запослених до 2. фебруара 2016. од. Новчано могу да буду кажњени и руководиоци државних агенција и институција али и челници судова и локалних комуналних предузећа.     Поједина министарства наводно су већ почела да врше притисак на директоре у својим ресорима и да их упозоравају да је за смањење броја радника остало још месец и по дана. - Свако министарство брине о запосленима у свом ресору. Сви они знају да су под неколико лупа, да казне нису мале и да је лако утврдити да ли поштују одлуку Владе - каже неименовани извор. У Министарству државне управе и локалне самоуправе потврдили су да свакодневно разговарају са челницима општина и градова. - У сталном смо контакту како би се спровео план Владе о смањењу броја запослених - поручују из министарства.

Стање:

- 2.200 директора у јавном сектору биће под контролом ресорних министара, - 6.000 вишка запослених имају председници општина и градоначелници, - 14.512 мора да буде мање запослених у државном сектору него 31. децембра 2014. године
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА