Готово да и не постоји домаћинство у чијем се фрижидеру не крије барем једна теглица киселих краставаца. Ове киселе посластице итекако заслужују високу позицију у вашем менију, а ево и зашто.
Кисели краставци садрже велику количину воде, прехрамбених влакана, протеине, врло мало масноће. Исто тако, ове киселе грицкалице богати су извор минерала међу којима су и гвожђе, калијум, натријум и фосфор. Садрже и витамине попут витамина Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин, и тиамин. Тако, све споменуте нутритивне вредности ову једноставно припремљену зимницу чини врло здравим и корисним за наше здравље, а ево и таксативно пет најбитнијих разлога због којих их ваља конзумирати:
1. Снажан су антиоксиданс: Штите тело од слободних радикала - нестабилних хемикалија које оштећују ћелије у нашем организму.
2. Изврстан су пробиотик: Балансирају пробаву и убрзавају стварање добрих бактерија које су кључан део здраве пробаве.
3. Чувају јетру: Осим што побољшавају пробаву, кисели краставци штите и јетру и помажу јој да филтрира токсине из организма.
4. Спречавају настанак чира на желуцу: Чир је унутрашња рана на желуцу, односно оштећење мембране узроковано киселинама. Иако и сами кисели, краставци штите желудац и спречавају настајање чирева.
5. Помажу код дијабетеса: Истраживање је показало да кисели краставци стабилизују ниво хемоглобина - протеина у црвеним крвним зрнцима које преносе кисеоник. Киселост краставаца помаже у контроли дијабетеса.
Прочитајте још:
Извор: Дневни аваз