Најновије

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ПЛАТИО КАЗНУ СТАРИЦИ: "Полицајац је поступио исправно, али..."

ОСИЈЕК - Разговарали су с њом, извинили јој се и на крају се загрлили, а она нас је замолила да је новинари не гњаве - речи су Ранка Остојића, министра унтрашњих послова којима је описао епилог осјечког случаја о којем већ три дана бруји хрватска јавност, а у којем је саобраћајни полицајац из Осијека применио средства присиле како би зауставио 66-годишњу жену због почињеног саобраћајног прекршаја.
Спектакуларно хапшење старице (фото: Јутјуб принтскрин)

Спектакуларно хапшење старице (фото: Јутјуб принтскрин)

Мучни видео запис и фотографије кршног полицајца како савладава 66-годишњакињу која му се опире и покушава да га удари, па је он баца на плочник и ставља јој лисице, поделили су хрватску јавност, па то није мимоишло ни саму полицију. Док су из ПУ осјечко-барањске чин свога службеника потпуно оправдали, министар је довео у питање тактику поступања. Несумњиво је по њему да је госпођа починила прекршај и одбијала да изврши полицајчеву наредбу, али сматра да је он требало тактички другачије да поступи. Још у четвртак је на свом фејсбук профилу објавио полицајкама и полицајцима да 'не можеш старицу решавати као да је опасан насилник'. У четвртак увече начелник ПУ осјечко-барањске Милан Баричевић, начелник Полицијске постаје и полицајац који је привео госпођу отишли су њеном дому и извинили јој се, а Остојић се понудио да сам плати казну. То је и учинио искористивши попуст који се одобрава ако се казна плати одмах па је, уместо укупно 500 куна за пролазак 'кроз црвено' и одбијање предочавања личне карте на увид, платио 333 куне казне и 100 куна трошкове прекршајног поступка. Из осјечке полиције ништа од овога нису хтели да коментаришу, али незванично се сазнаје да полицајцима уопште није пријао министров начин. Стога су га новинари упитали је ли извињење било исказ добре воље осјечких полицајаца или је то учињено на Остојићев захтјев. - Питајте полицајца. Мислим да је исправно поступио, а ја никога не могу натерати да то учини. Мислим да су сви исправно поступили. Овакво извињење наш систем чини јачим – рекао је Остојић, а на питање је ли и госпођа признала да је погрешила казао је: - Мислим да ни она сама није била свесна шта се догодило.
"Полицајац је исправно поступио, али стало ми је и до угледа полиције"
Он је сигуран да је исправно поступио и да тиме није нарушио углед полицаје, али и поручио да то неће постати пракса. - Није то порука другима да ће министар плаћати казне за њихове прекршаје. Овде се радило о особи на којој није било потребе да се тако нешто догоди. Против полицајца неће бити санкција јер је исправно поступио, као и ПУ у оцени. Но, у тактици поступања можемо говорити је ли било потребно ићи до те мере, употребити лисице... Можда се могло другачије извести. На снимку имате реакцију, отпор и одбијање, али важно је да се неке ствари направе уз најмању могућу присилу. Увек ћу бранити законити рад полицајаца, али ми је стало и да углед полиције не буде нарушен и да се полиција не означава као систем који непотребно примењује репресију - рекао је Остојић. - Ово нам је свима школа и то ћемо сигурно користити за едукацију на Полицијској академији, али и за оне који већ раде као полицајци – закључио је министар.
Прочитајте још: 
Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА