Најновије

НЕРВОЗА НА ДРУМУ ЈЕ ОПАСНА: Ако псујете агресивног возача и ви постајете такви!

БЕОГРАД - Агресивна вожња само једног возача у саобраћају може да изазове ланчану реакцију, па и други учесници у саобраћају почињу да се понашају на исти начин, показало је данас објављено истраживање Лондонске школе економије и политичких наука и компаније Гудјиер.
Гужва на путу (Дејли Мејл видео принтскрин)

Гужва на путу (Дејли Мејл видео принтскрин)

Таква вожња може изазвати низ опасних ситуација и довести до несреће. Агресивна или такмичарска вожња раздражује друге возаче који свој бес искаљују на следећем возачу, док толерантна вожња доприноси да сигурност буде већа и услови на путу мање стресни. Агресивна вожња може да се јави и код возача који, иначе, не спадају у категорију "проблематичних", наведено је у саопштењу компаније Гудјиер. Истраживање је показало да безбедност у саобраћају смањују: гурање на саобраћајним чвориштима, вожња тик иза другог возила, неадекватно наговештавање смера даљег кретања, неправилно мењање возних трака, "давање лекција" другим учесницима у саобраћају и такмичење са другим возачима, псовање учесника у саобраћају и коришћење увредљивих покрета, као и застрашивање. Агресивно понашање, како је наведено, може да се прекине: омогућавање возачу да се укључи у густ саобраћај, показивањем захвалности за показану уљудност - контактом очима, осмехом, гестом руком и извињењем ако некоме сметамо. Од свих возача који су учествовали у истраживању 55 одсто је признало да због појединаца који их на путу разљуте или изазову, касније искаљују свој бес на неком другом возачу. С друге стране, 87 одсто возача је било сагласно да их обзирност другог возача стимулише да буду и сами увиђавни према другима. Већина анкетираних је истовремено потврдила да су им важни и изрази захвалности.
Прочитајте још: 
Такође, показало се да агресија и љубазност за воланом могу да покрену ланац догађаја који стварају или угоднију и сигурнију околину, или пак стресне и опасне услове за возаче. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА