Најновије

МАЈА ГОЈКОВИЋ ПРОГОВОРИЛА: Ево зашто сам носила хиџаб у Техерану

БЕОГРАД - Председница Скупштине Маја Гојковић изјавила је данас да верује да ће буџет за 2016. годину бити на гласању током викенда и да ће бити донет у законском року.
Маја Гојковић (фото: Јутјуб принтскрин)

Маја Гојковић (фото: Јутјуб принтскрин)

Предлог закона о буџету за 2016. наћиће се следеће недеље пред посланицима. Гојковић је за РТС рекла да у среду почиње начелна расправа која је углавном политичке природе, у четвртак је пауза, па онда почиње дебата о амандманима. "Говориће се о конкретним стварима и свим ставкама предложеног буџета за 2016. годину", истакла је Гојковићева. Она је додала да је из "свог искуства и из прошлогодишње расправе убеђена да ће буџет бити на гласању током викенда и да ће бити донет у законском року". Коментаришући прошлогодишњу расправу о амандманима која је трајала готово 24 сата без паузе, Гојковићева је рекла да ће ове године бити довољно времена јер су посланици добили предлог буџета пре заказивање седнице. "Биће довољно времена, баш зато што сам рекла да ће се водити генерална дебата, појединачни одбори почињу да раде. Постоје шансе и за усвајање појединих амандмана", казала је Гојковићева. Она је навела да још није разговарала са опозицијом, зато што се опозиција до сада није изјашњавала осим неких генералних замерки опште политичке природе. Председница парламента је рекла да очекује да се уложе конкретни амандмани и да се затим разговара о томе.
Спорна уставност Закона о озакоњењу објеката
Говорећи о Закону о озакоњењу објеката, у чију уставност сумња председник Томислав Николић, Гојковићева је казала да од ње није тражен одговор и да је то процедура. "Добила сам указ о проглашењу тог закона који је председник државе потписао и тиме омогућио да закон буде у "Службеном гласнику" и да ступи на снагу. Дакле, закон се примењује", истакла је Гојковићева. На питање да ли парламентарна дипломатија уопште има резултате, Гојковићева је рекла да је то изузетно важан сегмент, јер у законима, Уставу и посланику пише која улога је парламента - да доноси законе, да надзире рад владе и да представља Србију у иностранству.
Извештај Дика Мартија и УНЕСКО
Она је при том подсетила да је радом српских парламентараца у иностранству при Савету Европе усвојен и донесен извештај Дика Мартија о трговини људским органима. "Са задовољством могу да кажем државама које признају територијални интегритет и суверенитет Србије да није дошло до негативног резултата приликом њиховог аплицирања за учлањење и пријем у Унеско", истакла је Гојковићева.
Хиџаб Када је реч о посети Техерану, током које је носила хиџаб, Гојковићева је истакла да је поносна на то што "зна шта је дипломатски протокол, један од најтежих предмета на Дипломатској академији, а некада на Факултету политичких наука". "То знају људи који се баве дипломатијом и то је била моја одлука да у свему поштујем дипломатски протокол државе која поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и која никада није гласала против интереса Србије", додала је Гојковићева.
Прочитајте још: 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА