Најновије

POLITICO: Америка почиње рат за Балкан - НАТО жели да освоји Србију

САД - Утицајни амерички портал "Politico" објавио је текст у којем оцењује да Сједињене Америчке Државе отпочињу рат за Балкан и да чланство Црне Горе у НАТО алијанси није једини циљ којем стреми Вашингтон.
НАТО (Фото: ЈуТјуб)

НАТО (Фото: ЈуТјуб)

Позив Црној Гори за учлањење у НАТО алијансу само је један корак у борби против Русије за превласт и утицај на балканском полуострву, пише овај портал и истиче да САД у сферу свог утицаја жели, уз Хрватску, да придобије и укључи и Србију. "Politico" наводи да су у том циљу високи амерички званичници и представници овог војног савеза недавно посетили Београд и Загреб. Регион Балкана је веома важан у међународној арени, наводи се у тексту. НАТО постепено осваја Балкан, каже за "Politico" италијански амбасадор при НАТО, Стефано Стефанини. Стефанини истиче да није важно да ли је реч о балканским државама веће или мање војне или политичке силе и утицаја, те да сваки вид ширења алијансе на Балкану представља мењање односа снага на међународном нивоу. Балканска кампања НАТО алијансе није упућена само на Црну Гору, већ на целокупан регион, па су тако Џон Кери, амерички државни секретар и Јанс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, посетили Београд и одржали састанак са премијером Србије, Александром Вучићем, наводи амерички портал. Премијер Србије, Александар Вучић, покушава да води балансирану политику, па је тако два пута посетио Вашингтон, али је био и у Москви, док је Владимир Путин, руски председник, био почасни гост на војној паради у Београду. НАТО жели успостављање нових односа после бомбардовања Србије 1999. године, а Београд води балансирану политику између Истока и Запада чувајући свој војни интегритет, каже се у тексту портала "Politico". Остварење циљева НАТО алијансе на Балкану су још на дугом штапу и ствар су неке будуће перспективе, истиче се у тексту, па зато НАТО алијанса и није још упутила позив за чланство земљама као што су Србија, Македонија и Босна и Херцеговина. Постоји много нерешених питања на унутрашњем политичком нивоу у овим земљама као што су политичке тензије на етничким принципима у Босни и Херцеговини, те сукоб Македоније са Грчком која је чланица НАТО-а. Други важан аспект балканског ширења НАТО алијансе је диверсификација енергетских система у Европи, што САД виде као важан елемент сопствене безбедности. Хрватска је на задатку да Европу учини енергетски независнијом кроз пројекат Трансјадранског енергетског тока, односно, Хрватска треба преко острва Крк да успостави повезивање Азербејџана са севером Европе. Овај енергетски систем ће пролазити кроз територију Турске, Грчке, Албаније, Црне Горе и Хрватске.
Прочитајте још:ВИКИЛИКС: Ердоган планирао пре шест седмица обарање руског авионаКЕРИ ПРЕТИ: САД најављују „тешке одлуке“ у вези са Сиријом, на тапету Русија и Иран
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА