Најновије

На мапи Исламске државе у Европи Србија и регион (ФОТО)

Институт за проучавање рата направио је мапу дејства ИД у Европи. На мапи су: Србија, Босна и Херцеговина, Македонија и Хрватска означене као земље напада али и регрутовања исламиста.
ИД (Фото: zerocensorship.com)

ИД (Фото: zerocensorship.com)

Иако су напади исламиста у Европи учестали од када су почели да губе тло под ногама на Блиском истоку, њихова дејства на нашем континенту нису новијег датума, пише "Бизнис инсајдер". Европа је исламистима мета напада али и добар регрутни центар. Мапа коју су направили стручњаци Института за проучавање рата приказује где су припадници ИД у Европи до сада изводили нападе, где су им ћелије из којих крећу нападе, где су њихови припадици хапшени, а где регрутују нове снаге. У Институту упозоравају да ИД води интензивну кампању којом шири терор и покушава да поларизује Европу. Такође, наводе да исламске групе у Европи функционишу и врше континуиране нападе од јануара 2014. у следећим земљама: Великој Британији, Француској, Белгији, Холандији, Немачкој, Шпанији Босни, Косову и Турској. Исламисти имају добро развијену мрежу преко које регрутују нове чланове широм Европе. Основни начин комуникације одвија се преко друштвених мрежа, али и на затвореним састанацима на којима се западњаци врбују како би отишли у рат за ИД у Ирак или Сирију. Такође, шире пропаганду међу својом циљном групом како су неопходни напади широм Европе и САД. Управо ти позиви на акцију до сада су резултирали са неколико терористичких напада. На мапи су приказани до сада изведени напади ИД, они који су инспирисани деловањем исламиста. Означене су главне мете, али и у којим земљама су извршена хапшења због повезаности са ИД. Мапа приказује и најугроженије земље, као и регрутне центре за нове борце ИД- Према овој мапи, ИД је највише напада извео у Француској и Турској. Такође: Француска, Русија, Немачка и Велика Британија главни су извори и регрутни центри за нове борце ИД. Институт за проучавање рата упозорава и на могуће нове нападе. Како је наведено, преко високорангирнаог заповедника Абделхамида Абоуда белгијско мароканског порекла, они планирају вишеструке нападе на Белгију и Француску. Такође, упозорава се да ИД може послати истрениране терористе у земље у којима већ постоји историја "џихадистичког деловања", као што су Балкан, Шпанија, Мароко, Италија, Холандија, Данска и Шведска. Погледајте како су се ширили по Блиском истоку:
Прочитајте још:Трамп затражио да САД потпуно забране усељавање муслиманаХЕСУАНИ: Ердоган лаже, никад нисам трговао нафтом, ИД нафту превози у Турску
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА