Најновије

Уставни суд Косова стопирао одлуку о одузимању земљишта Високим Дечанима

ПРИШТИНА – Уставни суд Косова стопирао је одлуку о одузимању 25 хектара земљишта које се налази око манастира Високи Дечани до 29. фебруара 2016. године, пише данас „Коха диторе”.
Манастир Високи Дечани (Фото: Правда)

Манастир Високи Дечани (Фото: Правда)

Уставни суд је наиме блокирао ранију одлуку Посебне коморе Врховног суда Косова по којој око 25 хектара у власништву манастира припада друштвеним предузећима „Апико” и „Илирија”. Уставни суд објашњава да ако дође до спровођења одлуке Посебне коморе, манастиру може да буде нанета ненадокнадива штета, пре свега због чињенице да је манастир под заштитом Унеска. Република Србија земљу је пренела у власништво манастиру Дечани уговорима о поклону из 1997. године, али друштвена предузећа „Апико” и „Илирија” тврде да је њихова. Када је мешовито судско веће којим је председавао судија Еулекса крајем 2012. године донело одлуку у корист СПЦ, српска светиња је данима била изложена демонстрацијама, најувредљивијим порукама и отвореним претњама. Братство је због екстремиста, али и руководилаца општине Дечани, било принуђено да први пут од 1999. године затвори капије манастира, а у одбрани су учествовале и јаке снаге полиције и италијанског Кфора. Међутим, средином ове године Посебна комора Врховног суда Косова поништава своју одлуку донету у корист манастира Високи Дечани из 2012. године, оглашава се ненадлежном, а странке у спору упућује да процес обнове пред Основним судом у Пећи. На пресуду коју је потписао председавајући судија Сахит Сулејмани, Српска православна црква, ни Република Србија (такође, странка у спору) нису имале право жалбе, тако да је Дечанима једино остало да правду траже у оквиру права загарантованих уставом, односно пред Уставним судом Косова. Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић поднео је 12. јуна ове године Уставном суду Косова захтев за оценом уставности одлуке Посебне коморе Врховног суда Косова. Представници СПЦ истичу да је спорно пољопривредно земљиште од кључног значаја за самоодрживост манастира и безбедност. У дугом процесу донета је одлука о поравнању (између манастира и Унмика) где је договорено да манастир задржи имовину унутар специјалне заштићене зоне, а одустаће од потраживања имовине ван те области. На овај договор прво су се жалиле фирме, а онда и представници општине Дечани и косовске Агенције за приватизацију. Двоје међународних судија од укупно пет чланова Специјалног већа, сматрају да је одлука погрешна. У издвојеном мишљењу они кажу да оваква пресуда крши право на правично суђење загарантовано Европском конвенцијом о људским правима, те да угрожава ефикасност и кредибилитет правосуђа. Члан 1. Закона о специјалним заштићеним зонама каже да ће осигурати заштиту српских православних манастира, цркава и осталих верских места, као и историјских и културних места која имају посебан значај за заједницу косовских Срба, као и за остале заједнице на Косову.
Прочитајте још:ОВО ДАНАС НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ: Верници славе Светог АлимпијаКРЕНУЛА АКЦИЈА „ЈА САМ ГОРАЖДЕВАЦ“: „Нека се свет солидарише ако сме и ако није лицемеран“Ако Албанце неко не заустави, пролиће поново српску крв!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА