Најновије

У КЛИНТОНОВОЈ РЕЖИЈИ: Вучић у Њујорку слушао лекције о злочинима Срба у Сребреници

Премијер Александар Вучић поручио је вечерас у Нујорку на панелу посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтона, да смо овде потребни једни другима, те да морамо да живимо једни с другима, а не једни поред других.

Вучић у Њујорку (Фото: Принтскрин Танјуг)

Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом, поручио је Вучић додајући да би другачије био забринут за будућност Западног Балкана. Како је рекао, није му било лако да дође у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био председник САД кад је Србија бомбардована.
Многи су му у Србији, како је рекао, пребацивали што је решио да дође у НЈујорк и учествује на панелу на ком се разговара о региону, али и о злочину у Сребреници. "Ја сам им рекао да морам да причамо са свима, да данас у Босни постоје два приступа, један је међу Бошњацима, којих је 1,7 или 1,8 милиона и они кажу - јачи смо од Срба, можемо опет да их истерамо - и то ћете чути сваки дан. И с друге стране има 7 милиона Срба у Србији и они такође кажу -можемо да их победимо", објаснио је Вучић.
И то је, како каже, тешка ситуација, али то је и реалност и зато је, додаје инсистирао да направи што је могуће више сусрета и договора с Бошњацима. "Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да живимо једни без других, морамо да живимо заједно, не једни поред других, већ једни с другима и то говорим свуда, и у Београду и у Сарајеву и ево овде у Њујорку", рекао је Вучић.
Иначе, на панелу који организује Фондација Клинтон, а који је посвећен помирењу у региону 20 година после Дејтонског споразума, говорио је и начелник Сребренице Ћамил Дураковић, а пре њих је сведочење о злочину у Сребреници изнела Адвија Ибрахимовић, која је тада остала сироче.

Дураковић: Исказали смо храброст, без тога нема помирења

Градоначленик Сребренице Ћамил Дураковић рекао је на панелу у оквиру годишње конференције Фондације Клинтон да су и премијер Србије Александар Вучић, доласком у Поточаре, и он сам, пружањем руке Вучићу међу 7.000 гробова, исказали храброст али да без тога нема помирења.
"То је за њега лично била тешка одлука да дође међу 7.000 гробова и да каже да му је жао, и зато је храбар човек. и то понављам пред свима. А ни мени није било лако да га загрлим међу 7.000 гробова, али сам то урадио, и зато сам и ја храбар. Многи су ме због тога критиковали", рекао је Дураковић.
Али, сви људи на Балкану који мисле да постоји алтернатива миру, не знају да ако желимо помирење и бољу будућност онда се морамо руковати и загрлити, поручио је Дураковић. Додао да је његова визија са доласком у Сребреницу била да промени будућност.
"Уместо приче о прошлости о томе ко је кога и како убио, да променимо будућност у наредних 100 година. Премијер Вучић и ја имамо исте мисли", рекао је Дураковић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА