Најновије

Лекар шокирао изјавом: Ко нема да подмити, нема лечења

Угледни словачки лекар опште праксе Петр Липтак натоварио је себи на врат полицијску истрагу, кривичну пријаву и лавину огорчених мејлова искреним речима за једну од словачких телевизија које су шокирале Словаке: ако нема пара да ми да поклон, нема лечења.
Илустрација (Фото: imt.ie)

Илустрација (Фото: imt.ie)

- Ја од својих пацијената примам поклоне. Сваке године примим у виду поклона око 5.000 евра. Нас живот тера на то да морамо да примимо било какву помоћ, пре свега финансијску - казао је телевизији Маркиза Липтак. Лекар је додао да му новац најчешхе дају сиромашни пацијенти, али да узима и другачију врсту поклона, а на питање ТВ Маркиза да ли му је непријатно да узима новац од сиротиње, која је то већ платила преко јавног осигурања, кратко је одговорио: није уопште - зато што ми је новац потребан. - Ако неко нема паре да подмити, али не бих то називао тако, већ суфинансирање, онда једноставно нема среће. Нема лечења - казао је отворено лекар. Тако јавно одобравање корупције у здравству изазвало је у Словачкој шок, а од Липтака се дистанцирала Лекарска комора, политичари су поднели против њега кривичну пријаву, а истрагу су повели и полиција и тужилаштво због основане сумње да прима мито од пацијената. - Имам евиденцију. У свако доба могу да покажем од којег пацијента сам колико добио и у шта је то утрошено и то није мито. Подмићивање би било када када стрпате коверту са новцем у џеп. Али, ако неко дође и каже: докторе, ево вам новац за финансирање оринације и ја то евидентирам то није мито - објаснио је Липтак. Лекари опште праксе и специјалисти у амбулантама су у Словачкој махом приватници који имају уговоре са фондовима здравственог осигурања у који доприносе обавезно дају Словаци, за децу и пензионере држава, а здравство је по закону бесплатно. Липтак је за онлајн дневник Топкy.ск данас објаснио да се у словачком здравству годишње изгуби око две милијарде евра због цена уређаја или здравственог материјала, док фондови здравственог осигурања штеде на лекарима и да је зато у реду да пацијенти суфинансирају рад ординација, пошто се новац пацијената губи, а лекарима осигурање не плаћа довољно. Дневник СМЕ у данашњем издању прорачунао је, међутим, да приватни лекари не стоје тако лоше и да им је довољно 1.700 одраслих пацијената или 1.000 у случају педијатара да им се ординација исплати. Највеће зараде у Словачкој имају гастро-ентеролози којима, као добит од јавног осиграња, када одбију све трошкове ординације, - плате и повремена улагања - годишње остаје 3.220 евра.
Прочитајте још:МАСОВНА ПРЕВАРА: Аутомобиле из мајских поплава купују за 500 евра, продају за 4.000!ДРАМА У КЊАЖЕВЦУ: Наоружани пљачкаш упада у мењачницу, али ово није очекивао (ВИДЕО) СРАМОТА: Смењен јер је кажњавао бахате и аљкаве лекаре
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА