Најновије

Папа: Црква не сме да буде затворена секта

РИМ- Папа Фрања поручио је новим кардиналима да допру до свих који су физички или духовно скрајнути од цркве или друштва.
Папа Фрања (Фото: Flickr)

Папа Фрања (Фото: Flickr)

Римокатолички поглавар је, служећи мису у базилици Светог Петра у Риму, јуче постављеним кардиналима рекао да њихова мисија мора да буде мисија "добродошлице" и таква да "засуку рукаве и не стоје поред и пасивно гледају патње света", преноси Бета. Кардинали бирају папу и помажу му да обликује и примени своју политику. Папа Фрања је кардиналима поручио да "црква не треба да осуђује никога за сва времена". Он их је позвао да "изађу напоље и потраже оне који су далеко, који су на ободима". Изабран 2013. за папу, Фрања жели да црквена хијерархија буде мање осуђивалачка и да њоме мање доминира бирократија. Он је у обраћању кардиналима истакао да црква не сме да буде "затворена секта". Папа им је поручио да треба да "виде Господа у свакој искљученој особи... чак и у онима који су изгубили своју веру или се одрекли њеног практиковања". Јучерашњој свечаности постављања нових кардинала присуствовао је и пензионисани папа Бенедикт Шеснаести кога су Фрања и остали кардинали топло поздравили. Међу 20 нових кардинала многи су из далеких диецеза на које се често не обраћа пажња. Многи од њих, попут Фрање, обраћају пажњу на сиромаштво.
Прочитајте још:Копенхаген: У терористичком нападу убијен познати режисер!Овако је Путин честитао Србији Дан државности
Фрања их је подсетио да бити кардинал није награда нити некаква звучна титула, већ прилика да се Цркви служи боље, "уз сву понизност и милосрђе". Упозорио их је да "чак ни свештеници нису имуни на искушења љубоморе, гнева, поноса, или служења сопственим интересима", чак и кад су ти интереси "заоденути у племените намере". Извор: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА