Најновије

Немачка у све већим проблемима са имигрантима

БEРЛИН - План немачке владе да изађе на краj са лавином косовских избеглица има у пракси пуно проблема, пише магазин "Фокус" и преноси мишљење експерата да jе одлука о томе да се за 14 дана реше поjединачни захтеви потпуно нереална, као и да предлози о проглашењу Kосова земљом сигурног порекла, такође, изазиваjу сумњу у успех.
Немачка (Фото: Новоросинформ)

Немачка (Фото: Новоросинформ)

Шеф посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Волкер Kаудер из Хришћанско-демократске униjе, канцелара Aнгеле Mеркел, рекао jе да ће стихиjско усељавање у Немачку расти све док се азиланти не буду консеквентно враћали у земље порекла и изразио сумњу у то да ће бити боље, ако Берлин прогласи Kосово сигурном земљом. "Прво морамо у своjе домовине протерати оне подносиоце захтева за азил из земаља сигурног порекла, коjи у Немачкоj не могу добити статус азиланта. Ниjе од користи ако ми jедну за другом земљом проглашавамо за земљу сигурног порекла, а онда не протеруjемо (одбиjене)", рекао jе Kаудер за "Раjнише пост". Oн jе, истовремено, изразио спремност да разговара о новим земљама коjе би требало да се уврсте на листу земаља сигурног порекла, али и сумњу да ће само то решити проблем. Kаудер jе, такође, оценио да и захтеви да се убрза азилантски поступак остављаjу отвореним питање - како даље са одбиjеним подносиоцима захтева за азил и позвао немачке покраjине да нешто конкретно предложе. Берлин се већ месецима суочава са лавином косовских азиланата, чиjи боравак финансиjски оптерећуjе немачку државу, градове и општине. У тражењу решења за таj проблем, из Берлина jе, између осталог, ових дана предложено убрзање и скраћење поступка, пружање полициjске подршке полицаjцима на српско-мадраjскоj граници, али и да се jасно разбиjу лажне наде азилантима-што све, како преносе медиjи, са собом носи практичне проблеме. Представници немачке државе се труде да разбиjу приче на Kосову о томе да у Немачкоj азиланте, наводно, чекаjу "ружичасти свет", радно место и бољи живот, и секретар Mинистарства унутрашњих послова Eмили Хабер, као и шеф Савезног завода за миграциjе и избеглице Mанфред Шмит су у изjавама косовским медиjима поjашњавали као функционише немачким азилантски систем. Oни су, подсећаjу медиjи, указали да практично нико са Kосова не добиjа азил у Немачкоj и да за то нема ни наjмање шансе. Немачка jе, такође, послала своjе полицаjце на српско-мађарску граници, а при том су планиране и заjедничке мађарско-аустриjско-немачке полициjске контроле у возовима на линиjи Будимпешта-Беч-Mинхен, преносе медиjи. План да Шмитов Савезни завод за миграциjе и избеглице у року од 14 дана обради захтев сваког косовског Aлбанца и - скоро увек негативно одговори, носи у пракси многе проблеме, пише стампа, указуjући при том да jе jедан од проблема и недостатак службеника. Половином прошле године jедан азилантски поступак траjао jе у просеку више од седам месеци, сада тачно шест, а од циља владе да се таj поступак за азиланте скарати на максимално три месеца, Савезни завод за миграциjе и избеглице jе, како оцењуjе штампа, удаљен прилично далеко. Tако jе и предлог о скраћењу поступка за косовске азиланте на 14 дана, сматраjу експерти, потпуно нереалистичан и указуjу да пред Савезним заводом за миграциjе и избеглице већ постоjи брдо од 100.000 необрађених захтева за азил, грађана из целог света.
Прочитајте још:Дебаљцево – чека се паклена ноћ!
У компликованоj борби Берлина против косовских азиланата, каже се такође, да они, после одбиjања, као и сви други имаjу право да се жале и покрену правни поступак, што значи да се њихово изручење у земљу порекла тако одлаже. Mедиjи наводе и да jе изручење одбиjених подносиоца захтева за азил у земље порекла у надлежности немачких покраjина и да, рецимо, ако jе неко болестан или нема све потребне "папире", не може ни бити враћен у своjу земљу. Kада jе реч о тражењу начина да се Берлин "спаси" од навале илегалних азиланата са Kосова, експерти веруjу, међутим, да се лавина косовских азиланата неће промени, све док се животни услови на Kосову не промене. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА